Hlavní obsah

Pivovar Kamenice začal stáčet i do plechovek, aby mohl víc na trh

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pivovar Kamenice z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku začal vedle lahví stáčet pivo i do plechovek, aby mohl víc prodávat v obchodech. Čtyři pětiny produkce zatím v sudech odebíraly hospody.

Článek

Hospody jsou od loňského jara zavírané kvůli epidemii, podnikání pivovaru se kvůli tomu minulý rok prakticky na pět měsíců zastavilo. Společnost vaří pivo od roku 2017 v někdejším panském pivovaru v Kamenici nad Lipou, který opravila. Vloni prodala 11 500 hektolitrů piva namísto plánovaných skoro 21 tisíc hektolitrů.

Do restaurací se znovu nemůže od 18. prosince. „V lednu jsme měli tržby proti plánu 23 procent. Protože my nejsme primárně zavření vládou, náhrady jsou skoro nula,“ řekl jednatel Milan Houška k ekonomice pivovaru.

Kamenické pivo se teď prodává v několika prodejnách, z výdejního okénka v pivovaru a přes firemní e-shop, s možností využít dovoz piva. Bílé pivovarské dodávky jezdí do Prahy nebo Brna, po Vysočině i do jižních Čech. „I když si někdo objedná dvě tři basy, tak mu to dovezeme domů,“ uvedl Houška. Nově pivovar vstoupí do obchodů řetězce Albert. „Už máme smlouvy podepsané, někdy od března bychom tam měli začít dodávat,“ řekl.

Pivovar pomocí úvěrů investuje, aby se vyrovnal s velkými výkyvy odbytu při protiepidemických nařízeních. Novou linku skoro za šest milionů korun, na níž se kromě plechovek stáčí pivo i do skleněných a PET lahví, má od loňského prosince. „V podstatě počítáme s tím, že by se do pěti let měla zaplatit,“ řekl Houška. Předchozí malá ruční linka na plnění lahví musela vloni kvůli výpadkům prodeje sudového piva jet na tři směny. Plechovky zpestřily nabídku pivovaru. „Zájem o plechovky je čím dál větší,“ řekl jednatel.

V ležáckém sklepě pivovaru teď také přibylo 11 nerezových tanků, čímž se jeho kapacita zvýšila o 660 hektolitrů na 25 000 hektolitrů. Tuto investici podle jednatele urychlily zkušenosti z minulého léta. Když po jarní pauze otevřely restaurace, prodej piva skokově stoupl. „Byl ohromný boom, i proto, že lidé nikam nemohli jet. Nám třeba chybělo měsíčně 1500 hektolitrů, které bychom prodali, ale neměli jsme je navařené,“ řekl Houška. Předpokládá, že se situace bude opakovat i letos.

V pivovaru pracuje 20 lidí a dalších 15 v jeho restauraci. Peníze na mzdy pracovníků zavřené restaurace dostává společnost z programu ochrany zaměstnanosti Antivirus. V lednu požádala o náhradu z programu Covid Gastro za nařízené uzavření provozovny kvůli pandemii. Jednatel řekl, že zatím neví, kdy tyto peníze budou. Firma přitom musí splácet úvěry.

„Teď nám řeknou, že Antivirus končí v únoru a kurzarbeit není schválený, takže od března jsme v podstatě bez peněz,“ řekl. Podnik podle Houšky vládní nařízení dodržuje. „Ale od března, když nám nedají náhrady na zaměstnance, otevírám hospodu,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované