Hlavní obsah

Pivovary žádají kompenzace. Na pomoc státu velká část z nich nedosáhne

Foto: Shutterstock.com

Například pivovary ze skupiny Gourmet Invest nyní dosahují deseti až 15 procent průměrných denních tržeb skrze prodej přes okénko a rozvozy (ilustrační fotografie).

Reklama

Kvůli zavřeným restauracím přicházejí pivovary o stamiliony korun měsíčně. Na stávající programy ale většina pivovarů nedosáhne. Český svaz pivovarů a sladoven proto začal jednat s ministerstvem zemědělství o náhradě škod.

Článek

Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přicházejí každý měsíc o stovky milionů korun. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz proto začal jednat s ministerstvem zemědělství o možné kompenzaci. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.

„Český svaz pivovarů a sladoven rozumí nutnosti přijímat přísná opatření k zamezení šíření epidemie, ale pokračující uzavření restaurací je velkou ranou nejenom pro samotné gastronomické provozy, ale i pro pivovary, které měsíčně přicházejí o stovky milionů korun,“ uvedla dále Ferencová.

Současné podmínky kompenzačních programů jsou podle ní nastavené tak, že na ně velká část pivovarů nedosáhne. Ministerstvo v pondělí informovalo, že program Agricovid, ve kterém stát přerozdělí až tři miliardy korun potravinářům a zemědělcům postiženým koronavirem, musí ještě schválit Evropská komise. Nárok na dotaci budou mít podniky, kterým klesly meziročně mezi začátkem března a koncem listopadu tržby o čtvrtinu. Maximální sazba činí podle úřadu 200 000 Kč na podnik a až 20 000 Kč na jednoho zaměstnance, u potravinářů bude moci být maximální dotace 800 000 eur, tedy zhruba 21,6 milionu Kč.

Například pivovary ze skupiny Gourmet Invest nyní dosahují deseti až 15 procent průměrných denních tržeb skrze prodej přes okénko a rozvozy. „Většina konzumace v našich provozech probíhala odpoledne a večer, nyní je zhruba 60 procent objednávek během obědů do 14:00 a zbývajících 40 procent mezi 16:00 až 18:00,“ dodal ředitel Pivovaru Znojmo a Jarošovského pivovaru Miroslav Harašta. Podle něj je konzumace klientů více otevřena pestrosti, pokud si objednávají pivo v lahvích, než při konzumaci v restauracích, kde převažují spodně kvašené ležáky.

Svaz dohromady s Asociací malých a středních podniků požádal již dříve stát o pomoc restauracím kvůli koronaviru. V navrženém Národním programu pro gastronomii je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.

Reklama

Doporučované