Hlavní obsah

Planá na Tachovsku vybudovala pro místní vlastní rentgen

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pětitisícová obec Planá v Tachovském okrese vybudovala rentgenové pracoviště za necelých pět milionů korun. Připravuje tam i prostory pro laboratoř a čtyři místnosti pro chirurgii.

Článek

V přestavěných suterénních prostorách polikliniky ho otevře za měsíc. Okres nemá žádnou nemocnici a je momentálně nejpostiženějším okresem v ČR, pokud jde o šíření koronaviru. Obyvatelé Plané museli jezdit na rentgen do Tachova nebo do Mariánských Lázní, ale před rokem zavřela rentgen i Poliklinika Tachov.

Na přístroj vydá Planá asi 1,8 milionu Kč a rekonstrukce prostor vyjde na tři miliony. Polikliniku v Plané vlastní město, které pronajímá ordinace lékařům. „Musela jsem přemluvit kraj, aby vypsal výběrové řízení, a sehnat firmu jako provozovatele rentgenu. V této covidové době, kdy britská mutace likviduje plíce, je rentgen naprosto nutný,“ uvedla starostka Martina Němečková (STAN).

Laboratoř se do polikliniky přesune z bývalé místní soukromé nemocnice, stejně jako chirurgická ambulance. Vlastník i nájemce nemocnice, kterou před 20 lety zavřel kraj a skončila v konkurzu, jsou zhruba rok v insolvenci a město se obává, že insolvenční správce nemocnici znovu zavře. Už je tam téměř prázdno. Nahoře je dlouhodobá intenzivní péče, v prostředním patře v pronájmu jen laboratoř. V přízemí je v provozu pouze denní chirurgická ambulance. Nonstop ambulance nefunguje v Plané už roky.

Budova zřejmě půjde do dražby. Město ji nekoupí, protože na provoz nemá peníze. Ani v nemocnici v nedalekých Mariánských Lázních už několik let nefunguje akutní lůžková část, ale jen následná péče.

Obec oceňuje aktivitu nemocnice následné péče Sv. Anny v Plané. Její ředitelka zařídila vakcinační místo, kde se druhý týden očkuje v pondělí, úterý, ve středu a nově v pátek. Planá zatím nedostala od státu ani kraje respirátory, musela je pořídit sama. Obec by uvítala, kdyby kraj ve městě zřídil druhou posádku zdravotnické záchranné služby. V současné situaci jedna nestačí.

Reklama

Související témata:

Doporučované