Hlavní obsah

Plánoval útok a těšil se na dvaasedmdesát panen. Slovenský terorista vypovídal u soudu

Obviněný muž přiznal, že před čtyřmi lety plánoval teroristický útok na autobusové nádraží v Prešově.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Kočce uřízl hlavu a na internetu si hledal informace, jestli mučedníky čeká v ráji dvaasedmdesát panen. I takové informace zazněly u Městského soudu v Praze, který už druhý den vyslýchal pětadvacetiletého Dominika ze slovenského Prešova žijícího v české metropoli, kterého policie viní z přípravy teroristického útoku. Ani druhým dnem ale nezvykle dlouhý výslech neskončil.

Článek

V úterý pokládal Dominikovi otázky hlavně státní zástupce. Mimo jiné se ho ptal na fotografie mrtvé kočky, které policie našla v mobilním telefonu obžalovaného. Kočka měla uříznutou hlavu. Státní zástupce se Dominika zeptal, proč kočku tímto způsobem inspirovaným bojovníky teroristického Islámského státu zabil. Obžalovaný přiznal, že to skutečně udělal. „Byla to ode mne hloupost, dnes už bych nic takového neudělal,“ odpověděl státnímu zástupci.

Policie u Dominika našla velké množství chemikálií pro výrobu výbušnin a také návody ukazující, jak sestrojit bombu a jak si ji připevnit na tělo. Kromě jeho mobilu prohledala také počítač obžalovaného včetně historie internetového prohlížeče. Našla třeba údaje o tom, že Dominik hledal informace o dvaasedmdesáti pannách. Ty slibuje teroristický Islámský stát svým bojovníkům. Panny na ně mají čekat v ráji. „Ty informace jsem si hledal, protože mne to prostě zajímalo,“ řekl obžalovaný před soudem.

Na internetu také podle policejních údajů četl třeba článek popisující, co prožívá člověk těsně před smrtí.

Státní zástupce z uvedených informací zřejmě dovozuje, že se obžalovaný připravoval na mučednickou smrt.

Už v pondělí Dominik, který na internetu vystupoval jako Abdul Rahman, přiznal, že před čtyřmi lety plánoval teroristický útok na autobusové nádraží ve východoslovenském Prešově. Pak se ale prý stal muslimem, objevil podle svých slov pravou podstatu víry a od útoku upustil. Žádný další prý nepřipravoval.

Dominik také na přímou otázku státního zástupce v úterý připustil, že měl sexuální kontakty s muži. Řekl, že se cítí jako bisexuál. Jedním z motivů jeho přistoupení k muslimské víře prý byla právě tato skutečnost, protože islám homosexualitu zapovídá. Prý už sexuální kontakty s muži mít nechtěl. Podle státního zástupce ale informace získané v počítači obžalovaného svědčí o tom, že i v Praze v posledních letech vyhledával prostituty, pravděpodobně i v dětském věku. To obžalovaný popřel.

Celý výslech sleduje psycholožka Ludmila Čírtková, která si také často dělá poznámky. Soudu by se měla vyjádřit k osobnosti obžalovaného, k jeho vlastnostem a k tomu, zda by byl teroristického útoku vůbec schopen. Čírtková svůj posudek přednese, až skončí výslech obžalovaného. Zatím ale není jasné, kdy to bude. Státní zástupce v úterý nevyčerpal všechny své otázky a výslech tak bude pokračovat ve středu ráno.

Reklama

Související témata:

Doporučované