Hlavní obsah

Plasty zamořily planetu. Za třicet let umělá hmota v oceánech převáží nad rybami

Polovina celkové produkce se vyrobila za posledních 13 letVideo: Reuters

 

Reklama

Plasty se průmyslově vyrábí od padesátých let. Čtyři pětiny produkce skončily na skládkách.

Článek

Planeta je zamořená plastovým odpadem. Už teď víme, že v roce 2050 plasty převáží v oceánech nad rybami. Dosud jsme ale netušili, jaké obrovské množství plastů lidstvo dokázalo vyprodukovat.

Vědci v časopise Science Advances tvrdí, že člověk od vynálezu umělých hmot vyrobil 8,3 milardy tun plastů, což je pro porovnání váha asi miliardy slonů nebo zhruba osmi miliard malých osobních aut. Polovinu celkového objemu navíc průmysl zvládl vyprodukovat za posledních 13 let.

Smrt nese jméno plast

Tím, jak plastové obaly zamořují a ničí život na planetě, se v pořadu A DOST! nedávno zabýval i reportér Jan Tuna.

Není divu, že plasty obklopily moderní společnost. Spektrum jejich využití je obrovské a jsou velmi odolné, ale právě tyto jejich vlastnosti doslova dusí planetu. Plasty jsou všude a dá se jich jen těžko zbavit.

Video: Ostrov zaplavily tuny plastu

Ostrov zavalený plasty.Video: Jakub Říha

Žádný z komerčně vyráběných plastů se nedá biologicky rozložit. Rozpadnou se jedině zahřátím na vysokou teplotu, buď chemickým procesem pyrolýzy, nebo prostým spálením, při němž ale do ovzduší unikne velké množství zdraví škodlivých emisí.

Řešení nabízí recyklace, kterou ale projde jen minimum plastového odpadu, celosvětově asi 9 %. Téměř čtyři pětiny se ocitnou na skládce, odkud putují často do oceánu. Zbytek produkce se spálí.

Britská BBC připomíná další výzkum jiného týmu vědců, který v roce 2015 zjistil, že každý rok se do světových vod dostane 8 milionů tun plastů. Ty se pak působením mikroorganismů rozpadají na mikroplasty a putují potravním řetězcem až k člověku.

Video: Plasty se v oceánech díky organismům rozkládají na mikročástice a vracejí se do potravinového cyklu.

Velké plasty z oceánů mizí a mění se v mikroplastyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Doporučované