Hlavní obsah

Plat státní zástupkyně, nájemné pro chudé, říká dokument

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová levné byty odmítla.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Soudci a žalobci bydlí levně v bytech magistrátu. Soudcům chtěli nájemné zvýšit, ale ti to odmítli.

Článek

Desítky soudců a státních zástupců bydlí v pražských městských bytech za ceny pro chudé. Jak jsme na Seznamu informovali, platí dobře placení funkcionáři justice nájemné 60 korun za metr čtvereční. Ve stejných lokalitách se přitom nabízí pronájem i za více než 300 korun za metr.

Magistrát městské byty nabízel také pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství. Jeho šéfka Lenka Bradáčová to ale odmítla.

Podle zjištění Seznamu s odůvodněním, že její podřízení mají dostatečné platy na to, aby si mohli zajistit vlastní bydlení za běžné ceny. Jak uvádí statistika Ministerstva spravedlnosti, průměrný měsíční plat žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze je přes 119 tisíc korun.

Videoanketa: Nespravedlnost! Tak levně jako soudci nebydlí ani senioři

Anketa: Co říkáte na sociální byty pro soudce a žalobce? Video: Lucie Kudláčková

Bradáčová otázku městských bytů komentovala jenom krátkým prohlášením. „Státní zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze služební byty nevyužívají,“ uvedla.

Doplnila, že pouze jeden z městských bytů má k dispozici administrativní pracovník vrchního zastupitelství, který má mnohem nižší příjem než žalobci.

Přesto podle dokumentů, které získala od magistrátu Česká pirátská strana, dvě žalobkyně vrchního zastupitelství pražské byty dál využívají, o čemž Bradáčová nevěděla.

Jaké nájemné zmíněné státní zástupkyně platí? O tom se bavit nechtějí. „Nezlobte se, nebudu se k tomu vyjadřovat. Na shledanou,“ odbyla otázku jedna z nich Darja Dunajová.

V dokumentech, které mohl Seznam prostudovat, však žalobkyně Dunajová platí v bytě 4+1 o rozloze zhruba 130 metrů čtverečních na sídlišti Černý Most nájemné hluboko pod hranicí 60 korun, za něž bydlí v magistrátních bytech řada jiných žalobců a také soudců.

Video: Praha pronajímá soudcům a žalobcům byty za ceny pro chudé.

Video: Radek Nohl, Anita Baselová

Magistrát před časem chtěl proti nízkým nájmům zasáhnout.

Soudcům navrhoval, že jim zvedne ceny, které se dnes podle dokumentů pohybují od 60 do 69 korun za metr čtvereční. Jenže soudci nájemní smlouvy odmítli měnit.

„Podle toho, co jsem četl, psali, že vyšší nájem nechtějí platit,“ řekl pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek.

Video: Je to asociální a možná i střet zájmů, říkají Piráti.

Soudci a žalobci bydlí v městských bytech. Prověřujeme, zda se nedostali do střetu zájmů, říká pražský zastupitel.Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované