Hlavní obsah

Platforma Airbnb ubytuje zdarma 20 000 afghánských uprchlíků před Tálibánem

Foto: Profimedia.cz

Skupina afghánských uprchlíků vystupuje na vojenském letišti Melsbroek nedaleko Bruselu.

Reklama

Společnost Airbnb doufá, že svým gestem inspiruje i další šéfy firem, aby učinili totéž. Přesídlení afghánských uprchlíků do Spojených států považuje za jednu z největších humanitárních krizí naší doby.

Článek

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, poskytne v celém světě bezplatné ubytování pro 20.000 afghánských uprchlíků. Oznámil to dnes šéf společnosti Brian Chesky. Program začne okamžitě a za pobyty zaplatí Airbnb, uvedl Chesky na Twitteru.

„Vysídlení a přesídlení afghánských uprchlíků do USA a jinam je jednou z největších humanitárních krizí naší doby,“ uvedl Chesky v jednom z příspěvků. Firma podle něj bude těsně spolupracovat s nevládními organizacemi i svou neziskovou divizí Airbnb.org, která poskytuje ubytování lidem v nouzi po přírodních katastrofách a jiných krizích. Chesky nesdělil, na jak dlouho budou uprchlíci ubytováni nebo jak dlouho bude firma platit za jejich pobyty.

Společnost také v červnu zahájila činnost Fondu Airbnb pro uprchlíky s cílem nashromáždit v něm částku 25 milionů dolarů. Část peněz na ubytování Afghánců by měla jít z tohoto fondu.

„Doufám, že komunita Airbnb těmto 20 000 uprchlíků poskytne nejen bezpečné místo ke spočinutí a novému začátku, ale také je vřele přivítá,“ uvedl šéf Airbnb. Už o víkendu platforma ubytovala 165 afghánských uprchlíků na různých místech v USA.

V posledních dnech se desetitisíce lidí snaží Afghánistán opustit. Nutí je k tomu kritická situace, kdy hlavní město Kábul před více než týdnem padlo do rukou bojovníků islamistického hnutí Tálibán. Mnoho Afghánců se vydalo na kábulské letiště v naději, že se jim podaří ze země dostat některým z evakuačních letů, které organizují vlády Spojených států a dalších zemí.

Už minulá desetiletí konfliktu v Afghánistánu vyvolala vážnou uprchlickou krizi. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je téměř 2,5 milionu registrovaných uprchlíků z Afghánistánu.

Pomoc afghánským uprchlíkům přislíbily nevládní organizace, náboženské organizace a místní vlády v USA, Británii a dalších zemích. Chesky vyzval podnikatelskou komunitu, aby je následovala.

„Doufám, že to inspiruje další šéfy firem, aby učinili totéž. Není času nazbyt,“ zdůraznil dnes Chesky.

Reklama

Doporučované