Hlavní obsah

Plné ochozy v Budapešti. Nestane se z utkání bez roušek druhé Bergamo?

Foto: ČTK/AP/Bernadett Szabo

Zápas proti Portugalsku zůstane v paměti i Williho Orbána, který svedl několik soubojů s Cristianem Ronaldem, ale dal si také vlastní gól.

Reklama

Záběry ze včerejšího zápasu evropského šampionátu byly neuvěřitelné a připomínaly dobu předcovidovou. Fanoušků bylo na Puskásově stadionu v Budapešti přes 55 tisíc. Jak je to možné a nebyl to hazard?

Článek

Pro Maďary to byl národní svátek jako ten z dvacátého srpna.

V Aréně Ference Puskáse se na zápas evropského šampionátu ve fotbale domácího celku proti Portugalsku sešlo v pondělí podvečer podle maďarských sportovních novin Nemzeti sport přes 55 tisíc lidí.

Před stadionem nebo ve fanzóně maďarské metropole bylo podle fotek také několik tisíc lidí. Roušky nebo respirátory byste na fotkách ale většinou hledali marně. Pro vstup každopádně stačilo mít certifikát o negativním testu nebo očkování.

Všechno bylo vymyšlené tak, aby se naplnily dětské sny maďarských hráčů a fanoušků – souboj jednoho z nejlepších hráčů světa Cristiana Ronalda proti jejich národnímu výběru.

Foto: ČTK/imago sportfotodienst/Gabor Sas/SPP

Cristiana Ronalda v Budapešti sledovalo přes 55 tisíc diváků.

Epidemie naplánovaná na tenhle zápas

Jako za starých dobrých časů. I tak bychom mohli nazvat atmosféru včerejšího zápasu. Nebýt pandemie koronaviru SARS-CoV-2, možná bychom o zápase skoro ani nepsali. Portugalsko podle očekávání zvítězilo nad Maďarskem 3:0, Ronaldo vsítil dva góly, domácí celek bojoval všemi prostředky až do 84. minuty, kdy první gólovou střelu tečoval maďarský obránce Orbán do vlastní branky.

I když se zmíněný Orbán jmenuje křestním jménem Willi, nebyl to první vlastní gól Orbána v tomhle zápase. Ten známější Orbán, premiér jménem Viktor, možná vstřelil vlastní gól celému národu ještě v dubnu, když načasoval protipandemická opatření tak, aby se prestižní zápas mohl odehrát se zaplněnými tribunami.

Rozhodnutí padlo podle portálu 444.hu v čase, když Maďarsko zápasilo s třetí vlnou pandemie a premiér Orbán spustil kampaň na očkování čínským Sinopharmem a ruským Sputnikem. Nezávislý portál včera připomněl, že podle původních plánů chtěl Viktor Orbán v těchto dnech mít naočkováno přes 7 milionů lidí, jenomže alespoň první dávku dostalo jen 5,3 milionu.

A podle těchto ambiciózních plánů Maďarský fotbalový svaz, potažmo vláda, rozhodly, že na zápasy skupiny F v Budapešti může přijet kdokoliv, kdo dostane lístek. Jeden měl rezervovaný i samotný předseda vlády, pro kterého je fotbal téměř vším – od zdroje radosti až po možný zdroj pochybných příjmů.

Sportovnímu portálu The Athletic nejmenovaný zdroj blízký maďarským politickým špičkám řekl, že vysvětlení, jak Orbán přiměl UEFA k povolení stoprocentní účasti na zápasech v Budapešti, je jednoduché: Viktor Orbán miluje fotbal natolik, že udělá cokoliv, aby měl zápasy Eura na svém stadionu. A taky to nejspíš udělal.

Namodeloval opatření tak, aby byly zápasy povolené bez omezení a aby se stačilo prokázat očkovacím certifikátem nebo testem. Podle zdroje portálu The Athletic, kdyby nebylo Euro, protipandemická pravidla v Maďarsku by byla přísnější.

V německém Mnichově, kde se hrají ostatní zápasy téhle skupiny, může být maximálně 14 a půl tisíce příznivců, reálně se tam v úterý večer sešlo jenom třináct tisíc fanoušků.

Naočkovaní neznámými látkami

Situace s pandemií koronaviru v Maďarsku není aktuálně tragická, ale zase není ani růžová. Podle oficiálních statistik přibývá denně 100–200 nových případů, v Budapešti je aktuálně přes 2 tisíce nemocných. Problém však není v počtech, ale v kontextu.

Velká část populace je naočkovaná vakcínami postrádajícími registraci v Evropské unii – čínským Sinopharmem a ruským Sputnikem. Z pohledu evropských předpisů tedy nevíme, jestli a jak účinné jsou. Zkušenosti se Sputnikem ale má Slovensko, kde počátkem únoru letošního roku tehdejší premiér Igor Matovič přivezl 200 tisíc dávek přímo z Ruska.

Později se však ukázalo, že téměř nic, co Rusové dodali Slovensku, nekoresponduje s tím Sputnikem, o kterém psal renomovaný vědecký časopis Lancet – od složení přes formu balení až po samotnou formu očkovací látky. Všechno bylo jiné. Vakcíny, které se používají v různých zemích pod názvem Sputnik V, podle stanoviska slovenského úřadu pro kontrolu léčivých přípravků propojuje jenom název.

Čím tedy jsou Maďaři naočkovaní, neumíme stoprocentně říct a garanci nezávislého úřadu nemáme ani v případě čínského výrobku, který ale na rozdíl od Sputniku alespoň dorazil do Evropské lékové agentury ke schválení počátkem května.

Pandemický zápas Nula

Druhá část příběhu, která je v kontextu včerejšího zápasu důležitá, je vzpomínka na začátek pandemie v Evropě. Za rozšířením nového koronaviru do většiny Evropy loni v únoru stojí podle vědců a novinářů jeden konkrétní fotbalový zápas Ligy mistrů z 19. února roku 2020 – italská Atalanta Bergamo se utkala se španělskou Valencií.

Tenhle zápas italská média označují jako Partita Zero, neboli Zápas Nula, jako odkaz na lékařský pojem Pacient Nula, tedy člověka, který stojí na začátku pandemie.

V čase, když byl první člověk s podezřením na nový typ koronaviru v domácí karanténě v Itálii a epidemie zuřila naoko jen v daleké východní Asii, se na milánském San Siru sešlo celkem 40 tisíc fanoušků hlavně ze sousedního Bergama. Podle některých médií se v jednom čase na jednom místě sešla až třetina populace nevelkého města severovýchodně od Milána.

A když masa fanoušků Atalanty v objetích oslavovala velký náskok po prvním kole osmifinále Ligy mistrů nad španělským protějškem, fanoušci Valencie oplakávali prohru 4:1 a kalkulovali, jak za několik týdnů v domácím utkání mohou ještě postoupit. A cestovali zpět přes kus Evropy. A „něco“ si nejspíš přivezli s sebou.

Foto: ČTK/ZUMA/ESPA Photo Agency

Fanoušci Atalanty Bergamo na Zápase Nula.

Jenomže, biologická bomba, která se skrývala v útrobách stadionu, časem vybuchla a zasáhla nejvíce právě Milán a Bergamo. Jak to později vypadalo, už víme – tisíce mrtvých, vylidněná města Itálie a kolabující nemocnice.

Fanoušci Valencie si kousek té „bomby“ přivezli domů, podělili se s příznivci jiných týmů, kteří virus rozšířili až do Madridu. Z Madridu nakonec koronavirus cestoval s fanoušky Atlética Madrid, kteří ho odevzdali anglickému Liverpoolu 11. března. A to, co bylo tehdy už smutnou realitou v Itálii, trpělivě čekalo na Španělsko a Velkou Británii.

Zážitek a splněný sen

Odehrálo se na stadionu Ference Puskáse něco podobného? Řev 55 tisíců fanoušků bez jakékoliv ochrany v podobě alespoň roušek, které jsou na jiných zápasech Eura povinné, až děsivě připomínal onu Partita Zero.

Obdobně jako v případě fanoušků Valencie, Portugalci i Maďaři budou teď cestovat napříč Evropou, přičemž ani ostatní zápasy na maďarském národním stadionu nebudou „zastropované“ z hlediska počtu fanoušků.

Poslední zápas se tam odehraje 27. června a bude to osmifinále mezi vítězem skupiny C, tedy nejpravděpodobněji Nizozemskem nebo Rakouskem, a týmem, který skončí jako „lepší“ třetí ve skupinách D, E, anebo F. Při obrovské dávce štěstí se tedy může také stát, že Maďaři budou hrát i tento duel.

Reklama

Doporučované