Hlavní obsah

Plodná samice Móni. V pražské zoo se narodila dvojčata lemurů kata

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Přírůstek v pražské zoo.

Reklama

Dva přírůstky získala rodina lemurů kata v pražské zoo. Samice Móni porodila dvojčata, jejichž otcem je šestiletý samec Tali. Podle Červené knihy Mezinárodního svazu ochrany přírody patří lemuři kata mezi ohrožené druhy. Žijí na Madagaskaru.

Článek

Móni je dominantní samicí skupiny a s mateřstvím má zkušenosti. Svého prvního potomka přivedla na svět loni na jaře. „Když jsme v pátek ráno mláďata našli, byla už očištěná a sála matčino mléko. Porod samice zvládla bez potřeby jakéhokoli našeho zásahu a i nadále se o potomky vzorně stará. Ti se zatím drží u matky, o okolní svět se začnou zajímat za dva až tři týdny,“ popsal vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Počet lemurů v zoologické zahradě roste.

Letošní březen je pro pražské lemury plodný. Počátkem měsíce svého druhého potomka porodila také samice Anka. V zoo tak nyní žije osm lemurů kata.

Pražská zoo obnovila jejich chov před čtyřmi lety, od půle 90. let v ní žily pouze samčí skupiny. Historie chovu lemurů kata však v Praze, s menšími přestávkami, sahá do roku 1960. V roce 1993 se podařilo odchovat první mláďata.

Reklama

Doporučované