Hlavní obsah

Plyn, který zabíjel v Osvětimi, se vrací. V Arizoně jím chtějí popravovat

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti trestu smrti ve státě Indiana.

Reklama

Republikány vedený americký stát chce používat k popravám látku, pomocí níž vraždili své oběti nacisté v koncentračních táborech.

Článek

Poslední poprava se v Arizoně uskutečnila před sedmi lety, na smrt přitom v tamních věznicích čeká 115 lidí. Vynucenou pauzu v popravách vyvolal případ Josepha Wooda, jehož exekuce v roce 2014 trvala dlouhé dvě hodiny. Než byl prohlášen za mrtvého, dostal celých 15 injekcí.

Arizonské úřady už nechtějí podobné selhání opakovat, a proto plánují zabíjet jinak. Jak informoval izraelský list The Jerusalem Post, chtějí k popravám využívat Cyklon B (granulovaná křemelina nasycená kyanovodíkem, ze které se po otevření obalu uvolňoval plynný kyanovodík), jímž vraždili nacisté. Na nákup přísad, z nichž se dá tato látka vyrobit, už úřady utratily přes dva tisíce dolarů.

Arizona už plynem popravovala v minulosti, tamní plynové komory se už ale nepoužívají dlouhých 22 let. Úřady nyní zkoumají, zda by jejich funkci mohly obnovit. Posledním vězněm, který byl popraven v plynové komoře, byl německý občan Walter laGrand v roce 1999. Podle očitých svědků silně kašlal a umíral dlouhých 18 minut.

Prvním na současném „seznamu smrti“ je 65letý Frank Altwood, který v roce 1984 zavraždil dítě. „Je připravený zemřít. Vyznává řeckou ortodoxní víru a chystá se na tu chvíli. Nechce ale být mučen a nechce být obětí zpackané popravy,“ řekl jeho právník Joseph Perkovich.

Nezisková organizace Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) označila plán arizonské vlády za „strašný“. „To není spravedlnost, to je strašné,“ tweetovala neziskovka a připomněla, že ten samý plyn, kterým chce Arizona popravovat, se používal i v Osvětimi.

Reklama

Související témata:

Doporučované