Hlavní obsah

Kamery v Plzni sledují křižovatky, hned odhalily 20 průjezdů na červenou

Foto: město Plzeň

Během dvou hodin zachytily kamery dvacet řidičů, kteří křižovatku projeli na červenou.

Reklama

Plzeň začala sledovat chování řidičů na křižovatkách se semafory. Kamery se zaměřují na šoféry, kteří nerespektují červenou. Na testovací křižovatce ulic Karlovarská a Bolevecká, kterou pro magistrát jako rizikovou vytipovala policie, projely během dvou hodin sledování na červenou dvě desítky řidičů.

Článek

Křižovatku, která patří mezi nejrizikovější v krajské metropoli, hlídá šest kamer. Monitorují celkovou situaci v oblasti a současně jednotlivá vozidla, jejich poznávací značku a podobu řidiče. Záznam projde přes městskou policii a poté se jím bude zabývat oddělení přestupků plzeňského magistrátu.

„Náklady na pořízení systému byly ve výši 600 tisíc korun. Cílem je především zvýšit bezpečnost na vytížené křižovatce, kde se pohybuje velké množství chodců, včetně dětí,“ uvedl magistrát na svém webu.

„Doufám, že tento systém pomůže řidičům v Plzni zvýšit ohleduplnost nejenom při jízdě v křižovatce. Velikou odměnou mi bylo několik telefonátů, kdy rodiče z této oblasti poděkovali, že se budou méně bát o přecházející děti,“ uvedl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

„Nyní budeme sledovat chování řidičů a dopad na dopravu. V případě, že se dopravní situace pozitivně projeví na bezpečnosti chodců, jsme připraveni sledovat jízdu na červenou i na dalších křižovatkách,“ doplnil Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání.

Reklama

Doporučované