Hlavní obsah

Plzeň zavře areál otevřený pro bezdomovce kvůli koronaviru

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plzeň ukončí provoz stanového městečka, které zřídila kvůli koronavirové pandemii pro bezdomovce. V bývalých kasárnách na okraji města je k dispozici sociální zařízení, 44 stanů a pro případné nakažené i karanténní prostory.

Článek

„Pracovaly tam organizace, které se v Plzni zabývají pomocí bezdomovcům a drogově závislým. Areál město prozatím zakonzervuje pro případ podobné kritické situace,“ řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Městečko se otevřelo koncem dubna a brzo ho zaplnili bezdomovci z Plzně i okresů Tachov, Rokycany, Plzeň-jih a Plzeň-sever. Plzeň městečko zřídila na základě nařízení vlády vytvořit prostor pro bezdomovce, u nichž se potvrdil covid-19 nebo měli nařízenou karanténu.

„Rozhodli jsme se však, že nezřídíme pouze prostor pro karanténu, ale nabídneme lidem bez domova širší podporu a vybudovali jsme také stanové městečko, kde byla poskytována humanitární pomoc,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Bylo to jediné záchytné zařízení v Plzni, které poskytovalo humanitární pomoc i sociální služby v takové šíři,“ řekl Zrzavecký. „I lidé bez domova a lidé konzumující návykové látky měli z nemoci covid-19 strach, takže byli rádi, že ve stanovém městečku našli pomoc a také zdravotní i sociální poradenství. Mezi klienty často byly partnerské páry,“ dodal.

Karanténu nakonec nebylo nutné pro nikoho použít. Z areálu, který má 9000 metrů čtverečných, město využilo část. Úpravy pro stanové městečko a budovy s místnostmi pro karanténu vyšly na milion korun. Kromě neziskových organizací pomáhala v areálu městská policie. Po ukončení provozu budou neziskové organizace pomáhat bezdomovcům formou terénních služeb.

Město má studii na speciální nízkoprahový dům, jaký zatím v Česku není, řekl Zrzavecký. V azylových domech platí přísná pravidla a jejich klienti nesmí být pod vlivem návykových látek. „To však mnoho z nich odradí od toho, aby v něm hledali pomoc, a tak dál žijí na okraji společnosti. Pokud však budeme mít speciální dům, kde si o pomoc budou moci říci i lidé, kteří jsou pod vlivem návykových látek, může se pak o návrat do normálního života pokusit více lidí,“ dodal radní.

Ani pro vstup do stanového městečka neplatila striktní pravidla a neziskové a charitativní organizace si vyzkoušely jak spolupracovat, což by mohlo pomoci v plánovaném nízkoprahovém domě. Vhodné místo Plzeň hledá. Nebude ale v místě stanového městečka. Město totiž do budoucna uvažuje o prodeji areálu, mimo jiné i kvůli pokrytí ztrát způsobených koronavirovou krizí.

Reklama

Doporučované