Hlavní obsah

Plzeňská Doubravka podle přání lidí sází alej na vrchu Chlum

Foto: Plzeňská teplárenská

Ilustrační foto.

Reklama

Novou stromovou alej na vrchu Chlum, který je oblíbenou rekreační oblastí Plzeňanů, začal dnes vysazovat čtvrtý plzeňský obvod Doubravka.

Článek

„Výsadbu aleje navrhli a ve veřejném hlasování mezi dalšími návrhy vybrali sami občané. Kvůli omezením proti šíření koronaviru se ale už nemohli zapojit do společného sázení stromů. Obvod letos v aleji vysází 46 stromů,“ řekla místostarostka Lenka Kočová.

Alej vzniká na cestě mezi ejpovickým železničním tunelem a částí Bukovec. Prvními stromy bylo 14 jabloní a 11 švestek. Později přibude ještě 21 habrů. Alej bude vznikat po částech s ohledem na odlišné vlastníky pozemků. Prvních 46 stromů je sázeno na pozemcích, jejichž vlastníkem je město Plzeň. S dalšími vlastníky pozemků bude obvod jednat, a v návaznosti na to pak bude vysazovat další stromy.

Doubravka letos jako první z deseti plzeňských obvodů zavedla takzvaný participativní rozpočet. Na projekty, o nichž rozhodují sami občané, v něm vyčlenila dva miliony korun. Lidé poslali 49 návrhů, jak z veřejných peněz vylepšit okolí svých domovů. Pro vítězný návrh aleje hlasovalo 481 lidí.

Obvod podle starosty Tomáše Soukupa prověřuje i uskutečnění dalších dvou projektů z participativního rozpočtu. Uvažuje o vybudování lidmi navrhnuté zelené střechy na terminálu v Zábělské ulici a také o stavbě boulové dráhy pro jízdní kola, takzvaného pumptracku.

Reklama

Doporučované