Hlavní obsah

Plzeňské divadlo nabízí šanci začínajícím autorům muzikálů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Šanci začínajícím muzikálovým autorům nabízí plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Vyhlásilo první ročník projektu Intro ’21 o nový původní český muzikál. Přihlásit se do něj mohou autoři s dosud neuvedenými muzikály.

Článek

Nejlepší díla, která vybere odborná porota, pak muzikálový soubor divadla nastuduje a uvede v částečně inscenované koncertní verzi za doprovodu živého orchestru. Základní přihlášky musí autoři posílat do konce roku, kompletní dílo do 5. dubna příštího roku, řekla dnes ČTK mluvčí divadla Martina Drbušková.

Za projektem stojí šéf muzikálového souboru Lumír Olšovský a dramaturg Pavel Bár. „Už od našeho nástupu do Plzně jsme se zabývali myšlenkou, jak podnítit a podpořit původní tvorbu a nespoléhat jen na díla osvědčených tvůrců. Snažíme se tak dát příležitost nejen samotným autorům k představení jejich díla na profesionálním jevišti a k jeho následné prezentaci prostřednictvím záznamu, ale také začínajícím režisérům či choreografům. Kdoví, třeba narazíme na nový klenot českého muzikálu,“ řekl Olšovský.

Nutnou součástí přihlášky, kterou musí autoři poslat do konce roku, je mimo jiné výstižná synopse, text alespoň jedné písně a notový záznam nebo demo nahrávka této písně. Do 5. dubna je pak nutné dodat kompletní dílo. Přihlášenou tvorbu posoudí třináctičlenná odborná porota muzikálových osobností z řad ředitelů, uměleckých šéfů, režisérů, dramaturgů, dirigentů a dalších odborníků napříč republikou. Vybraní autoři získají zkušenosti z příprav a také audio a videozáznam premiéry jejich díla.

Hledání muzikálových talentů se Olšovský věnuje už od svého příchodu do čela plzeňského muzikálového souboru v roce 2016. Z jeho podnětu vzniklo Muzikálové studio, jehož členové vystupují v muzikálech Divadla J. K. Tyla. Inicioval také festival muzikálových nadějí Na scénu!, který dává prostor mladým absolventům muzikálových škol a nabízí pro profesionály i laickou veřejnost muzikálové tvůrčí dílny, přednášky a praktické lekce.

Reklama

Doporučované