Hlavní obsah

Po hokejovém vítězství nad Rusy zavanuly časy z okupace. Kalousek se směje Zemanovi

Reakce na hokejový zápas s Ruskem na sociálních sítích přípomínají, že tato utkání jsou pro Čechy speciální.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sociálních sítích připomínají fanoušci i politici v souvislosti s hokejovým vítězstvím, že rivalita s Rusy není jen sportovní.

Článek

I když žijeme ve zcela jiné době, vítězství hokejistů nad Ruskem na mistrovství světa v ledním hokeji připomnělo téměř padesát let staré události.

Tehdy v roce 1969 ve Stockholmu porazilo Československo ruský tým 4:3 a tento triumf se stal příležitostí projevit odpor proti okupaci z roku 1968 a vyrazit do ulic.

Ve světě technologií roku 2018 se ulicí staly sociální sítě, kde si řada lidí i politiků vychutnala nejen poražené Rusy, ale i domácí politickou konkurenci.

Jeden z tweetů připomíná už poznámku, kterou při komentování zápasu v České televizi učinil Robert Záruba: A český tým dokazuje, že aspoň tady nebudou jezdit Noční vlci podél mantinelu.

Jde o narážku na akci klubu ruských motorkářů, který přijel do Česka ve dnech oslav konce 2. světové války a v Praze proti němu protestovali občanští aktivisté.

Dostali se přitom do ostrého sporu s místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou, jemuž byl po výhře nad Rusy tento incident také připomenut.

Příležitost vyjádřit svůj postoj ke vztahům řady politiků s Ruskem pak využil i bývalý ministr financí a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten zase nad výhrou připomněl prezidentovi jeho postoj k Rusku, zejména televizní oznámení, že se v Česku vyrábí látka typu Novičok, které pak využila ruská propaganda.

Za mnoho dalších tweetů pak lze připomenout jeden, který pocity řady Čechů vůči Rusům tak nějak shrnuje. Výhra nad Rusy prý potěší víc než ty ostatní.

Reklama

Doporučované