Hlavní obsah

Po incidentu v Buffalu se za odstavené policisty postavila celá jednotka

Foto: Twitter.com/David Begnaud

Fotografie zachycuje okamžik těsně před inkriminovanou situací, kvůli níž byli dva policisté postaveni mimo službu.

Reklama

Dva policisté jsou mimo službu kvůli tomu, že během protestů v souvislosti se smrtí černocha George Floyda srazili na zem 75letého muže.

Článek

Všichni členové zásahové policejní jednotky v americkém Buffalu opustili na protest svůj útvar, aby tak vyjádřili solidaritu se dvěma kolegy vyšetřovanými kvůli zranění demonstranta.

Informovala o tom stanice CNN. Dva policisté jsou mimo službu kvůli tomu, že během protestů v souvislosti se smrtí černocha George Floyda srazili na zem 75letého muže.

O incidentu informovala americká média ve čtvrtek, když upozornila na video z Buffala, které zachycuje nevybíravý zákrok policistů proti staršímu muži. Na záznamu je vidět běloch s šedivými vlasy, který se blíží k postupujícím těžkooděncům. Jeden policista do něj strčí obuškem a druhý rukou; muž spadne na záda a začne krvácet na hlavě.

Jeden policista se k němu sklonil, aby ho prohlédl, ale druhý kolegu odstrčil. Několik dalších policistů kolem zraněného muže prošlo a nevšímalo si ho.

Muž kvůli zraněním skončil v nemocnici. Podle novin The New York Times jde o mírového aktivistu Martina Gugina, který je členem neziskové organizace Western New York Peace Center. Skupina ho identifikovala na Facebooku.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo vyzval Buffalo, aby policisty propustilo. Jejich kolegové je ale podpořili a všech 57 aktivních členů speciální zásahové jednotky z ní odešlo. Zůstávají ale stále zaměstnaní u útvaru.

„Jsme toho názoru, že policisté pouze plnili rozkaz… vyklidit náměstí. Jen dělali svou práci,“ citoval server BBC Johna Evanse, zástupce místních policejních odborů. Podle něj Gugino pravděpodobně uklouzl a spadl na záda.

Podle místních médií bylo zadrženo pět demonstrantů.

Incident se v současnosti vyšetřuje. Ve čtvrtek podle The New York Times nebyl Gugino schopen vypovídat. V pátek byl podle listu senior ve vážném, ale stabilním stavu - bdělý a zorientovaný.

Rozsáhlé protesty v USA vypukly poté, co 25. května zemřel George Floyd po policejním zákroku. Policista Derek Chauvin mu při zatýkání klečel bezmála devět minut na krku. Nyní Chauvin, který byl propuštěn z policejních řad, čelí obvinění z vraždy.

Reklama

Související témata:

Doporučované