Hlavní obsah

Po obvinění miliardáře si policie přišla pro luxusní Porsche

Foto: Michal Šula /MAFRA/, Profimedia.cz

Podnikatel Petr Speychal je jedním z 22 obviněných.

Reklama

Vyšetřovatelé v kauze firmy ČKD Praha DIZ obvinili 22 lidí. Některým z nich zajistila policie rozsáhlý majetek.

Článek

Luxusní vozidlo Porsche, Ford Mustang, rodinné domy, byty nebo miliony na bankovních účtech.

To je hrubý výčet policií zajištěného majetku obviněných a firem v souvislosti s případem společnosti ČKD Praha DIZ. V této kauze policie od konce dubna stíhá 22 lidí.

A právě po tomto zásahu došlo i na majetek některých obviněných. Policisté se zajímali i o firmu R. P. B. A. Invest. Jde o společnost, které patří několik aut. Některé z nich, včetně luxusního vozidla Porsche 918, policie také zajistila.

„V tomto případě šli už za hranu. Ta firma s tou kauzou nemá nic společného. Podal jsem proti tomu stížnost,“ řekl Seznamu advokát Josef Monsport, který zastupuje hlavního aktéra případu podnikatele Petra Speychala.

Firma ČKD Praha DIZ stavěla tunel Blanka, Praha chce peníze zpět:

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

V dozorčí radě R. P. B. A. Invest podle obchodního rejstříku sedí Jan Kutiš. Jak uvádí v obvinění vyšetřovatelé, Kutiš vybral ve více než třech stech případech částky v řádu milionů korun v hotovosti a převezl je do sídla a kanceláře Petra Speychala. Ten stejně jako další aktéři vinu odmítá.

O stížnostech proti zajištěnému majetku bude teď rozhodovat Vrchní soud v Praze. Žalobkyně Petra Ullrichová, která kauzu dozoruje, v současné době nechce kauzu komentovat.

„Bohužel nemohu poskytnout informace o aktuálním vývoji trestního řízení,“ řekla Seznamu Ullrichová a nevysvětlila tak ani to, proč se policie zaměřila i na zajištění aut zmíněné firmy R. P. B. A. Invest.

Tato společnost není podle informací Seznamu mezi obviněnými jediná, kdo o nějaká vozidla kvůli vyšetřování dočasně přišel. Dvě auta a motocykl má zajištěny i předseda představenstva ČKD Praha DIZ Robert Wolf.

Kromě toho má zablokované také peníze na svých osobních účtech a policejní plomba je i na jeho nemovitostech. Dva byty a pozemek má zajištěné také další obviněný Petr Gregor.

„Samozřejmě jsme podali stížnost, o které bude rozhodovat soudce. Můj klient uvádí, že to, co je mu policií kladeno za vinu, se nestalo,” prohlásil Gregorův obhájce Dan Modlitba.

Policie zajištění majetku zdůvodňuje škodou převyšující 800 milionů korun, která podle ní v této kauze vznikla.

„Náhradní hodnota všech věcí zajištěných v rámci trestního řízení nepřekračuje a ani se řádově nepřibližuje výši způsobené škody,“ zdůvodňuje policie zajištění Wolfova a Gregorova majetku v dokumentu, který Seznam získal.

Wolf hovor ukončil poté, co se reportér začal na případ ptát, a na zaslanou zprávu už nereagoval.

Nejde přitom o první případy, kdy policie v této kauze nějaký majetek zajistila. Již před dvěma roky se takto policisté dostali k majetku ve výši zhruba 80 milionů korun.

Šlo především o peníze na účtech zahraničních firem. K nim měli přístup jednotliví aktéři případu nebo ji vlastnil přímo Petr Speychal.

Reklama

Doporučované