Hlavní obsah

Po podezřelé smrti účastníka končí úspěšný britský pořad

Steva Dymonda nalezli mrtvého týden po natáčení bulvárního pořadu.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Po 14 letech končí úspěšný britský pořad The Jeremy Kyle Show. O jeho konci rozhodla britská televize ITV. Bulvárně laděný pořad, jejímž předmětem byly často problémy lidí s rodinnými či romantickými vztahy nebo s drogami, byl i přes kritiku nejúspěšnějším pořadem denního programu ITV. Důvodem ukončení programu byla smrt jednoho z účastníků pořadu. Příčina jeho smrti se ale zatím neobjasnila.

Článek

Podle kritiků využíval pořad The Jeremy Kyle Show zranitelné osoby v problémových životních situacích. Pořad se však těšil velké popularitě, průměrná sledovanost se podle zpravodajského webu BBC pohybovala kolem milionu diváků. Rozhodnutí vyvolala smrt hosta, který byl nalezen mrtvý týden poté, co při natáčení neuspěl v testu na detektoru lži. Informují o tom britská média. Stanice ale nyní ukončila natáčení nových dílů a ty staré už byly staženy z jejího archivu ITV Hub.

„Vzhledem k závažnosti nedávných událostí jsme se rozhodli ukončit produkci The Jeremy Kyle Show,“ sdělila médiím výkonná ředitelka ITV Carolyn McCallová. Po 14 letech vysílání je podle ní teď správný čas na to, pořad ukončit. Dodala, že všichni v ITV nyní myslí na rodinu a přátele Steva Dymonda. Díl se 63letým mužem se podle britských médií natáčel 2. května a Dymond byl nalezen mrtvý o týden později. Britská ITV uvedla, že epizoda se před zrušením celého pořadu do vysílání nedostala a vysílat se nikdy nebude. Podle BBC byla tématem dílu nevěra. Bulvární list The Sun napsal, že Dymond chtěl účastí v pořadu dokázat snoubence, že ji nepodvedl, vztah se ale po natáčení přesto rozpadl. Členka publika, která natáčení přihlížela, řekla BBC, že Dymond se po neúspěšném testu na detektoru lži zhroutil. „Prosil svou snoubenku o odpuštění. Oba byli v slzách, byli z toho úplně zdrcení,“ dodala. BBC podotýká, že používání detektoru lži bylo v The Jeremy Kyle Show běžné.

Média spekulují o sebevraždě

Výsledky pitvy a pravá příčina smrti Dymonda zatím nejsou známé, v britských médiích se však objevily spekulace také o sebevraždě. „Nedovedu si představit, že by si Steve sáhl na život, aniž by to se mnou probral,“ řekla jeho někdejší snoubenka Jane Callaghanová. Tvůrci kontroverzního pořadu podle ní byli po natáčení připraveni jejímu partnerovi pomoci.

Pořad, vysílaný každý všední den dopoledne a moderovaný Jeremym Kylem, čelí kritice jak kvůli formě, tak kvůli údajně špatné péči o hosty. Podle deníku The Guardian jej v minulosti britský soudce označil za „lidskou verzi zvířecích zápasů“. Simon Wessely, který předsedá britské Královské komoře psychiatrů, popsal pořady tohoto druhu jako „přehlídku krutosti“. „Pro pobavení druhých se v televizi rozpitvávají životy lidí a já se obávám, že se v té pozici ocitli zranitelní lidé. A v tomto případě, jak se zdá, se stala tragédie, která je v podstatě spojená s vystoupením toho člověka v pořadu,“ hodnotil situaci konzervativní poslanec Damian Collins, který předsedá parlamentnímu výboru pro kulturu, média a sport.

Reklama

Související témata:

Doporučované