Hlavní obsah

Po půl roce uvedl Respilon na trh masku, jež podle firmy hubí viry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Respilon, jež od léta vyrábí v brněnském Technologickém parku respirátory, dnes představila respirátor, který podle výrobce hubí zachycené viry. Kromě nanovlákenné membrány obsahuje i oxid mědi.

Článek

Společnost chtěla tyto respirátory nabízet už na jaře, jenže měla výrobu jen v zahraničí, takže se jí to kvůli omezení obchodu v době první vlny pandemie nepodařilo. Svou objednávku na 400 000 kusů kvůli tomu zrušil i stát. Firma za tu dobu například vycizelovala tvar respirátoru, vyplývá z vyjádření výkonné ředitelky Jany Zimové.

Firma v létě spustila výrobní linku v Brně a začala s výrobou bílých respirátorů zachytávajících viry. Nyní je nahradily masky pro hubení virů tělové barvy. „Skládají se ze tří vrstev. Ta s tělovou barvou obsahuje akcelerovaný oxid mědi a je zvnějšku i zvnitřku, bílá vrstva s nanovlákennou membránu je uprostřed. Viry, které membrána zachytí, oxid mědi zlikviduje. Je to samosterilizační respirátor, který zůstane čistý a lze jej kumulativně využít až 30 hodin,“ řekla ČTK Zimová.

Nový typ respirátoru vážícího 3,7 gramu vyjde zhruba na 200 korun. „V Brně nyní budeme vyrábět tenhle typ a uvidíme, zda bude ještě poptávka po bílém respirátoru, který jsme nabízeli doposud. V zahraničí také vyrábíme respirátor s uhlím, který eliminuje pachy,“ dodala Zimová.

V Brně zatím funguje jedna linka. Druhá se podle ředitelky spustí do měsíce a bude vyrábět tělový respirátor s jiným tvarem. Plně automatizovaný stroj obsluhují dva lidé. Každý kus ručně kontroluje třetí pracovník. K využití je také speciální přístroj, na kterém si technici mohou ověřit kvalitu výrobku.

Zajištění výroby v Brně firmu stálo více než 30 milionů korun. V provozu pracuje přes 30 lidí. Za předpokladu, že pojedou obě linky, tam firma vyrobí průměrně kolem 80 000 respirátorů denně, i když kapacita je téměř dvakrát vyšší. Důvodem je minimalizovat poruchovost strojů.

Respirátory s oxidem mědi měla firma už na jaře dodat Ministerstvu zdravotnictví, které od objednávky ustoupilo, protože výrobce nedokázal garantovat termíny dodávky. „Na konci loňského roku jsme tento produkt původně plánovali dodat na trh za rok. Kvůli koronaviru jsme se snažili výrobu urychlit. Byla v tom jistá míra naivity i entuziasmu. Je to velké ponaučení, na jehož základě jsme se také rozhodli pořídit si vlastní výrobní kapacitu v Brně. Po spuštění první linky jsme tyhle respirátory dolaďovali, a aby stroje nestály, vyráběli jsme bílé masky,“ řekla Zimová.

Podle výroční zprávy za rok 2018 zveřejněné ve Sbírce listin hospodařil Respilon se ztrátou čtvrt milionu korun, čistý obrat přesahoval pět milionů. Výroční zpráva za loňský rok zatím není k dispozici. Firma se letos dostala do sporu s Vysokým učením technickým kvůli autorským právům a nedávno jí Česká obchodní inspekce uložila dvě pokuty v celkové výši 210 000 korun. Jedna padla za nedostatečné informování o možnosti reklamace a druhá za chybějící prohlášení o shodě i návod. Podle Zimové byla jedním z důvodů nedostatečná legislativa, což ale inspekce odmítla.

Reklama

Související témata:

Doporučované