Hlavní obsah

Po sedmi letech končí ředitel BBC Tony Hall

Foto: BBC

Tony Hall BBC vedl od března 2013.

Reklama

Po sedmi letech ve vedení BBC končí její ředitel Tony Hall. Zaměstnancům britské veřejnoprávní televize to Hall oznámil v pondělí e-mailem. Oficiálně odejde v létě poté, co dospěl k závěru, že další generální ředitel musí mít dostatek času připravit se na vyjednávání s britskou vládou o budoucnosti BBC.

Článek

Činnost BBC upravuje takzvaná Královská charta, která stanovuje mimo jiné cíle společnosti, její veřejnou roli, podobu jejích nejvyšších orgánů a především způsob, kterým je financována. Stávající charta vstoupila v platnost v roce 2017 a platí do konce roku 2027. V polovině období její platnosti má britská vláda provést dílčí vyhodnocení plnění charty. V něm se však prozatím nebude zabývat například financováním společnosti, o němž se v poslední době vedou v politických kruzích debaty.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí,“ napsal ve zprávě Hall. „Miluji BBC… Kdybych následoval své srdce, tak bych nikdy skutečně nechtěl odejít,“ pokračuje. Nadále chce ale pokračovat v práci, kterou chce „ukázat, proč je veřejnoprávní vysílání – především BBC – věčná idea“. Podle předsedy BBC sira Davida Clementiho byl Hall „inspirativní a kreativní lídr“. Hall BBC vedl od března 2013.

Premiér Boris Johnson nedávno pohrozil zrušením nejen poplatků, z kterých je veřejnoprávní BBC z velké části financována, ale také trestu za neplacení jejich roční výše 154,50 libry. Ministryně kultury Nicky Morganová se připojila s tím, že by byla „otevřená“ nahrazení současné podoby poplatku předplatným po vzoru streamovací platformy Netflix.

Podle některých zaměstnanců by mohl Hall zůstat v BBC až do roku 2022 a oznámený konec vidí především jako gesto vůči jeho nástupci, který tak bude mít dostatek času se na přezkum připravit. „BBC má jedenáctiletý mandát, naše mise je tak zabezpečena až do roku 2027. Máme ale také proces přezkumu uprostřed tohoto období,“ řekl k tomu Hall. „BBC musí mít jednu osobu, která ji úspěšně provede oběma fázemi,“ dodal končící ředitel.

„V příštích šesti měsících bude mou hlavní prioritou, ostatně jako vždy, bojovat za tuto skvělou organizaci. Je toho tolik, co můžeme udělat, abychom celé Británii a světu ukázali nápady a talent této země,“ řekl také Hall. Podle svých slov opouští BBC v mnohem lepší kondici, než když do ní přicházel. „Je to už docela jiná organizace, inovativnější, otevřenější, inkluzivnější i efektivnější,“ napsal. Zaměstnancům vyjádřil obdiv za jejich podíl na úspěchu stanice.

Hall stanici opouští v bouřlivé době pro televizní vysílání, všímá si britský deník The Guardian. Podle Guardianu se aktuálně nejvíce řeší rovnost mezd, politická nestrannost, rozmanitost programu a otázka televizních licencí. „V éře fake news zůstává BBC zlatým standardem nestrannosti a pravdy. Co BBC je a za čím stojí, je velmi cenné pro naši zemi. Ignorovat to můžeme jen na naše vlastní nebezpečí,“ napsal také Hall.

Reklama

Související témata:

Doporučované