Hlavní obsah

Po suchu přišly v JAR bouře. Kapské Město je pod vodou, okolí v plamenech

Pobřeží Jihoafrické republiky zasáhla bouře doprovázená požáry.Video: Ruptly

 

Reklama

Pohromy si vyžádaly už osm mrtvých a desetitisíce lidí se musely evakuovat.

Článek

Osm lidí v Kapském Městě a přilehlých oblastech přišlo o život a další desítky tisíc musely opustit své domovy v důsledku nejsilnější zimní bouře za posledních 30 let. S odkazem na jihoafrické úřady o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

„Osm lidí zemřelo při nehodách způsobených bouří,“ řekl mluvčí místní samosprávy James-Brent Styan s tím, že mezi mrtvými byla čtyřčlenná rodina, která zemřela při požáru, jenž způsobil blesk.

Právě požáry v oblasti města Knysna se vymkly kontrole a páchají veliké škody na majetku.

Lidé žijící v chudinských čtvrtích, kde jsou domy se špatnými základy a plechovými střechami, patří k nejvíce zasažené skupině. Většinu evakuovaných tvoří právě lidé z těchto čtvrtí.

Bouři podle předpovědí měly provázet vlny o výšce 12 metrů a spadnout mělo až pět centimetrů srážek. Podle zpravodajského serveru BBC tato výstraha stále platí. Očekává se, že bouře ustane ve čtvrtek.

Jihoafrickou provincii Západní Kapsko přitom dosud trápila sucha. Dvě přehrady v Kapském Městě podle oficiálních údajů téměř vyschly. Kapské Město dokonce vyzývalo své obyvatele, aby dešťovou vodu schraňovali a používali ji jako užitkovou. U nemocnic byly vyhloubeny vrty k čerpání podzemní vody a úřady plánovaly zahájit odsolování mořské vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované