Hlavní obsah

Po válce odtud vyhnali Němce. Existují Sudety i dnes? Data o životě milionů lidí v ČR

Jak se žije v bývalých Sudetech? Podívejte se na nový díl Datažurnálu. Zdrojem jsou i data Českého statistického úřadu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z československého pohraničí byly na konci druhé světové války odsunuty tři miliony Němců. Byl to moment, který rozhodl o osudu Sudet na dalšch několik desítek let dopředu? Máme tendenci Sudety ostrakizovat? Podívejte se na další díl Datažurnálu.

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se budeme dívat na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu (článek o Sudetech pro iRozhlas.cz) jsme se v dalším díle Datažurnálu podívali na život lidí v Sudetech. V pořadu vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, která jsou k dispozici na jeho webu.

Sudety jsou oblast Česka, kde ve třicátých letech mluvilo více lidí německy než česky. Podél severních a západních hranic od Liberce přes Karlovy Vary až po Šumavu. Jde také o Broumovsko a Šumpersko na východě země.

Foto: Seznam Zprávy

Německá menšina v letech 1945 - 1947 (zdroj: ČSÚ).

Foto: Seznam Zprávy

Nezaměstnanost v březnu 2018 (zdroj: ČSÚ).

V oblasti dnes žije více než dva a půl milionů lidí. V našem analytickém pořadu Datažurnál jsme se s kolegy ze Samizdatu podívali na to, jestli existují rozdíly mezi Sudety a zbytkem republiky. Zaměřili jsme se na některá tvrzení, která se ne vždy správně o Sudetech uvádějí. Zjistili jsme zajímavá fakta:

- Z oblastí Sudet odešly či byly odsunuty téměř tři miliony Němců. Dnes v oblasti žije z menšin nejvíce Slováků, Němců, Vietnamců, Ukrajinců a Poláků.

- Nezaměstnanost je v oblasti velmi podobná jako ve zbývajících částech země.

- V oblasti žije více lidí pouze se základním vzděláním než s vysokou školou.

Foto: Seznam Zprávy

Podíl exekucí na počet osob (zdroj: mapaexekuci.cz).

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentský souboj Zeman versus Drahoš a výsledky v Sudetech (zdroj: ČSÚ).

- Významným problémem jsou pak exekuce. V regionu je v porovnání s jinými částmi republiky až dvojnásobně více lidí, kteří mají exekuci a nezvládají splácet svoje dluhy.

- V prezidentské volbě zde lidé více volili Miloše Zemana, ale tato volba daleko více souvisela se vzděláním než s místem pobytu. V parlamentních volbách lidé v Sudetech více volili SPD než ve zbytku země.

Projevují se hranice bývalých Sudet i dnes? Jak ovlivňují místní volební výsledky dění v celé zemi? Kolik zde lidé vydělávají? A žije se zde hůře než ve zbytku republiky? Podívejte se na úvodní video.

Nový datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Pomůže vám náš přehledný návod.

Reklama

Doporučované