Hlavní obsah

Po víkendu skoro na dva týdny zastaví lanovka na Ještěd, čeká ji revize

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Lanovka na Ještěd.

Reklama

Kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci čeká revize před zimní sezonou, při které bude z lana za pomoci jeřábu snesena i jedna z kabin. Mimo provoz bude lanovka skoro dva týdny, odstávka začne po tomto víkendu.

Článek

„Znovu začne jezdit od soboty 13. listopadu,“ informoval mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. Nejstarší provozovaná visutá lanová dráha v zemi je v majetku Českých drah.

Revize lanovky se dělá dvakrát do roka, pravidelně na jaře a na podzim. Tato začne 1. listopadu. „Během odstávky bude snesena z lana kabina č. 2, demontován a zkontrolován závěs a běhoun, provedena defektoskopie, vyměněny vadné díly, zkráceno tažné a přítažné lano a vylity nové koncovky lan,“ uvedl Kubát. Na závěr odstávky bude tradiční cvičení, což je nácvik evakuace cestujících z kabin. Revizi budou provádět pracovníci lanové dráhy se zástupci specializovaných firem.

Lanovku na Ještěd postavila v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Cestující vozí dvě kabiny, jedna pojme 35 lidí. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem.

Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Loni přepravily kabiny 211.000 lidí, o 90.000 méně než v roce 2019. „Letošní sezona je podobná té loňské, i když přepravených lidí je možná o něco méně. Ale na to, jaká je doba, tak to není špatné,“ řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Kvůli koronavirovým opatřením podle něj takřka vymizeli mezi cestujícími cizinci. „Za normální situace v létě 50 procent dělali cizinci a na jaře a podzim až 80 procent. Teď to víceméně zachraňují Češi. Až v poslední době trochu jezdí i Němci,“ dodal Štěpán.

Reklama

Související témata:

Doporučované