Hlavní obsah

Vadí jí stejný muž jako Babišovi. Co chce ještě šéfka TOP 09 měnit?

Foto: Seznam Zprávy

Nástup Igora Stříže do funkce? Máme na víc, tvrdí šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda schválila návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové, aby se novým nejvyšším státním zástupcem stal Igor Stříž. To se nelíbí šéfce TOP 09. Co jí na Střížovi vadí?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti. A rozhodla o tom vláda trestně stíhaného premiéra, na jehož řízení může mít státní zástupce vliv. Po volbách ho odvoláme,“ napsala Pekarová na Twitter, jakoby bylo jasné, že koalice Spolu bude součástí budoucí vlády, která na návrh ministra spravedlnosti nejvyššího státního zástupce jmenuje a odvolává z funkce.

Právě proti Střížovi měl mít výhrady i samotný premiér Andrej Babiš. „Je to profesionál, který prošel všemi stupni státního zastupitelství. Má bezpečnostní prověrku na tajné a byl doporučen i Unií státních zástupců, která mu dala kladné hodnocení a jednoznačné doporučení,“ komentovala jmenování Stříže ministryně spravedlnosti Marie Benešová. To ale podle Pekarové nestačí: „Skutečně si myslím, že téměř 32 let po tom, co máme demokratický režim, mají být na klíčových místech lidé, kteří nemají spornou minulost,“ řekla v rozhovoru Pekarová s tím, že v posledních letech vnímá nástup osob „kompromitovaných“ s minulým režimem nebo StB na vrcholné pozice ve státě. A to je podle šéfky TOP 09 nepřípustné.

Pekarové vadí i fakt, že se podle ní Igor Stříž dostatečně nezastal Pavla Zemana, který odůvodnil svůj odchod z funkce nejvyššího státního zástupce tlakem ministryně Benešové. Nemůže tak podle ní hovořit o tom, že bude podobným tlakům bránit.

Aby měla koalice Spolu (TOP 09, ODS a KDU-ČSL) šanci se na vládě – a tedy i na rozhodování o nejvyšším státním zástupci – po zimních volbách podílet, plánuje Česko objíždět se speciálním autobusem s heslem „Spolu dáme Česko dohromady“, a oslovovat tak potenciální voliče. V letních kinech plánuje promítat komedii Ženy v běhu a na sociálních sítích výstupy stand-up komiků. „Část politických stran dovolenkuje a spí. My se ale budeme v průběhu prázdnin s lidmi setkávat, aby věděli, co chceme prosadit,“ vysvětlovala Pekarová.

A co říká na současný pandemický stav? Šéfka TOP 09 vládě vyčítá, že v minulosti v mnohých věcech neuposlechla opozici. Problematické zavádění protiepidemických opatření podle ní ale není chybou pandemického zákona, nýbrž vládních úředníků.

Jaké kroky v oblasti pandemie by podle opozice měla vláda bezodkladně udělat? A radila opozice vládě vždy správně?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované