Hlavní obsah

Po výhře v kvalifikaci si Kornfeil v Brně dojel pro třetí místo

Foto: Profimedia.cz

Jakub Kornfeil na stupních vítězů.

Reklama

Po jedenácti letech se na stupně vítězů motocyklové Velké ceny postavil český závodník. Pětadvacetiletý Jakub Kornfeil si z pole position dojel pro třetí místo.

Článek

Počtvrté ve své kariéře se český motocyklista Jakub Kornfeil probojoval na stupně vítězů. Po sobotním vítězství v kvalifikaci startoval na Velké ceně České republiky v Brně z prvního místa v závodě Moto3 a dojel si pro bronzovou medaili. Český závodník do posledních metrů bojoval o triumf, ten si ale nakonec připsal Ital Fabio Di Giannantonio. Stříbro získal Španěl Arón Canet.

Průběh celého závodu byl dramatický. Po skvělém startu z první pozice, kdy v úvodním kole Kornfeil získal náskok sedm desetin vteřiny, ho po čtvrtém kole dohnala početná skupina jezdců a v polovině závodu byl na deváté pozici. Šest kol před koncem se český závodník znovu probojoval do čela závodu a domácím divákům se tajil dech. V posledním kole ho nakonec předehnala dvojice Di Giannantonio a Canet a Kornfeil protnul cílovou čáru jako třetí.

Podívejte se na rozhovor s Jakubem Kornfeilem o jeho neuvěřitelném skoku na závodě ve Francii i brněnském MotoGP

Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

Kromě medaile si Kornfeil vylepšil své letošní maximum z Assenu, kde dojel pátý. V klasifikaci MS se tak posunul o jednu pozici na šesté místo.

Od roku 2007, kdy rovněž třetí místo získal Lukáš Pešek, se na pódium vítězů v Brně nepostavil žádný český závodník. To Jakub Kornfeil v neděli prolomil. Závodníka přepadla taková euforie, že na stupních vítězů zpíval i italskou hymnu.

„Tohle umístění bylo potřeba a jsem rád, že jsem to dokázal v sobotu i v neděli. Celý víkend jsem dokazoval, že na to mám. Nemám slov. Co je víc než pódium a pole position? Je to splněný sen. Čekal jsem na něj devět let, dočkal jsem se, což jsem strašně rád,” řekl pětadvacetiletý český jezdec, jenž dnes startoval ve 155. závodě MS.

Reklama

Související témata:

Doporučované