Hlavní obsah

Počet mrtvých na železničních přejezdech letos stoupl. Vzdor karanténě

Foto: Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., Youtube.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Počet nehod meziročně poklesl. Zhoršily se však následky kolizí.

Článek

V první polovině letošního roku zemřelo při nehodách na železničních přejezdech 18 lidí. Oproti stejnému období loni je to o 38 procent více. Téměř dvojnásobně se pak zvýšil počet raněných, letos si jich střety s vlakem vyžádaly 57. Informoval o tom mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Počet havárií na železničních přejezdech letos poklesl. Zatímco loni se jich od ledna do konce června stalo 93, v letošním roce se řidiči, cyklisté či chodci srazili s vlakem v 57 případech. Výrazně se však zhoršily následky těchto kolizí. V první půlce loňského roku takto zemřelo 13 lidí, zranilo se jich 29.

„I když aktuální statistiky již nyní vykazují zhoršení v porovnání se stejným obdobím minulého roku, tak po prázdninách může být ještě hůře,“ uvedl Drápal. Podle Drážní inspekce jsou totiž červenec a srpen v případě nehod na železničních přejezdech dlouhodobě rizikové, bývá nejvíce nehod i závažných následků. „V červenci roku 2019 zaznamenala Drážní inspekce dokonce nejvyšší počet usmrcených na železničních přejezdech od roku 2008,“ dodal mluvčí. V prvním prázdninovém měsíci loni při srážce s vlakem na přejezdu zemřelo deset lidí.

Drážní inspekce proto apeluje na řidiče, cyklisty i chodce, aby dbali v letních měsících zvýšené pozornosti a při pohybu v blízkosti železnice byli maximálně opatrní. Mluvčí připomenul, že si před železničním přejezdem musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet a za přejezdem pokračovat v jízdě. V opačném případě nesmí na koleje vůbec vjet.

Reklama

Související témata:

Doporučované