Hlavní obsah
Online

Počet nakažených v Itálii přesáhl 2,5 tisíce, Španělsko hlásí první oběť

Foto: Profimedia.cz

Italské úřady poslaly do Lombardie dodávku 6 tisíc roušek.

Reklama

aktualizováno •

Celkově 79 lidí už v Itálii podlehlo onemocnění COVID-19. Stoupl i počet nakažených, oproti pondělním 2036 dnes země eviduje 2502 případů nákazy. První španělská oběť měla podle deníku El País zemřít již 13. února, nákazu potvrdila pitva.

Článek

V Itálii počet úmrtí na nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, i celkový počet infikovaných dál prudce roste. Za posledních 24 hodin zemřelo 27 nakažených a přibylo 466 nových případů nákazy. Mezitím se však už vyléčilo 160 pacientů. Dohromady bylo v zemi na přítomnost viru testováno 25 856 lidí.

Nový případ nákazy dnes oznámil Pákistán. Celkem je tak v této jihoasijské zemi již pět infikovaných. Podle ministra zdravotnictví Zafara Mirzy není pacient, u kterého se virus nově potvrdil, ve vážném stavu. Místní stanice Geo uvedla, že se koronavirem nakazila 45letá žena, která před několika dny přicestovala z Íránu.

  • Počet nakažených v Německu vzrostl na 196

    Na 196 případů nákazy vzrostla bilance v Německu. Jeden z německých pacientů, u nějž se koronavirus potvrdil, se podle italských médií nakazil zřejmě při pobytu na mistrovství světa v biatlonu v polovině února v Anterselvě. V Itálii se mohl nakazit i první pacient na Ukrajině. Do země ale přicestoval přes Rumunsko, kde jsou momentálně nakažení tři lidé.

  • V USA podlehli koronaviru další tři lidé, obětí je celkem devět

    V americkém státu Washington v úterý zemřeli další tři pacienti nakažení novým typem koronaviru a u devíti lidí se nákaza prokázala. S odkazem na místní úřady to napsala agentura Reuters. Spojené státy tak evidují přes 100 infikovaných a devět úmrtí, uvádí ČTK.

    Prezident Donald Trump dnes řekl, že jeho administrativa bude spolupracovat s Kongresem, aby byly rychle schváleny mimořádné výdaje ve výši 8,5 miliard dolarů (193 miliard korun) určené pro boj s koronavirem.

  • Další tři případy v Alžírsku

    Alžírsko potvrdilo tři nové případy, čímž celkový počet lidí nakažených novým koronavirem vystoupal na osm, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Mezi nakaženými je sedm Alžířanů, všichni členové jedné rodiny, a jeden Ital, píše The Guardian.

  • SAE zavírají školy, Kuvajt uzavřel významný přístav

    Spojené arabské emiráty v úterý oznámily, že budou z preventivních důvodů od neděle na čtyři týdny v zemi uzavřeny školy a univerzity, a dříve tak studentům začnou jarní prázdniny, které měly původně trvat od 29. března do 12. dubna, informuje ČTK.

    Kuvajt oznámil, že bude uzavřen významný přístav, aby se zabránilo možným nákazám od íránských posádek. Ve státech Perského zálivu se také ruší větší akce, jako jsou například koncerty či sportovní události, a Saúdská Arábie bude nově vyšetřovat osoby přijíždějící z některých okolních zemí. V celé oblasti zálivu se podle agentury Reuters koronavirem nakazilo 2476 lidí, z toho 27 nakažených bylo hlášeno ze SAE.

  • MMF a Světová banka kvůli koronaviru zrušily své výroční zasedání

    Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB) kvůli koronaviru zrušily své výroční zasedání plánované na polovinu dubna do Washingtonu, informuje ČTK. Spojí se jen virtuálně, uvedli v úterý šéfka MMF Kristalina Georgievová a prezident SB David Malpass. Nechtějí prý ohrozit zdraví účastníků z různých členských zemí a spolupracovníků.

    Místo několikadenního zasedání ve dnech 13. až 19. dubna, jejž se pravidelně účastní na 10 000 bankéřů, ministrů financí, vysokých úředníků z celého světa a zástupců centrálních bank, jsou nyní v plánu videokonference a živé přenosy.

  • Španělsko hlásí první úmrtí

    Zprávu o prvním úmrtí v souvislosti s novým typem koronaviru přinesla agentura Reuters s odvoláním na úřady ve Valencii. Pacient měl podle španělského deníku El País zemřít již 13. února, nákazu potvrdila pitva. Regionální vláda oznámila, že fotbalové a basketbalové zápasy ve Valencii se odehrají bez diváků.

  • Libanon je podle ministra na epidemii připraven

    Libanonský ministr zdravotnictví Hamad Hassan uvedl, že nemocnice jsou připraveny řešit jakékoli další šíření nového koronaviru v zemi, píše CNN. Země zatím eviduje 13 případů nákazy. Hassan uvedl, že všechny případy se buď vrátily z postižené země, nebo se nakazily „úzkým kontaktem“ s rodinným příslušníkem či sousedem.

    Všech 13 lidí nakažených novým koronavirem leží ve státní nemocnici v Bejrútu, kde úřady vyhradily izolaci o velikosti 140 lůžek pro sledování podezřelých případů.

  • Itálie posouvá termín největšího světového vinařského veletrhu

    Největší světový veletrh pro vinaře a prodejce vína Vinitaly posouvá svůj termín konání na 14. až 17. června z důvodu epidemie koronaviru v Itálii, uvedli organizátoři veletrhu. Veletrh se měl konat ve Veroně v dubnu. V loňském roce Vinitaly hostilo 4 600 vystavovatelů a veletrh navštívilo 125 000 návštěvníků ze 145 zemí světa, píše CNN.

  • Krádež dvou tisíc roušek v Marseille

    Z nemocnice v jihofrancouzském městě Marseille byly ukradeny asi dva tisíce chirurgických roušek. Roušky někdo odnesl z části nemocnice, která byla přístupná pouze personálu a pacientům, informovala agentura AFP. Policie zahájila vyšetřování s cílem „najít viníky“, uvedly úřady.

  • Na COVID-19 zemře podle WHO zhruba 3,4 procenta nakažených

    Zhruba 3,4 procenta potvrzených případů nemoci COVID-19 způsobované novým typem koronaviru skončilo úmrtím, zatímco u sezonní chřipky zemře méně než procento nakažených. Řekl to v úterý podle agentury Reuters generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    „Abychom to shrnuli: COVID-19 se šíří méně efektivně než chřipka, zdá se, že přenos nepodporují lidé, kteří nejsou nemocní. Způsobuje ale vážnější onemocnění než chřipka, zatím nemáme vakcínu nebo léčbu, přesto ji lze zadržet,“ prohlásil šéf WHO.

  • V Itálii zemřelo na koronavirus dalších 27 lidí

    Celkově 79 lidí už v Itálii podlehlo onemocnění COVID-19, informuje deník The Guardian. Stoupl i počet nakažených, oproti pondělním 2036 dnes země eviduje 2502 případů nákazy. Už 160 osob se plně vyléčilo, uvedly italské úřady. Nákazu koronavirem hlásí 19 z 20 italských regionů.

  • Írán kvůli koronaviru dočasně propustil 54 000 vězňů

    Írán ve snaze zabránit šíření nového koronaviru dočasně propustil přes 54 000 trestanců z přeplněných věznic, píše ČTK. Podle mluvčího íránské justice propuštění museli zaplatit kauci a mít negativní test na koronavirus, informoval dnes zpravodajský server BBC. Opatření se podle íránských úřadů nevztahuje na vězně, kteří představují bezpečnostní riziko a byli odsouzeni k více než pětiletému trestu odnětí svobody.

  • Počet nakažených koronavirem ve Švédsku vzrostl z 15 na 24

    Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v úterý ve Švédsku vzrostl o devět, nyní je infikovaných 24 lidí. Informoval o tom švédský úřad veřejného zdraví. Ve většině případů lze původ infekce podle švédského rozhlasu vysledovat do Itálie, píše ČTK.

    Už v pondělí Švédsko zvýšilo stupeň rizika celoplošné epidemie v zemi z nízkého na „mírný“. Riziko nakažení švédských občanů v zahraničí pak bylo z vysokého zvýšeno na „velmi vysoké“. Skandinávské aerolinie SAS v úterý zrušily lety do severní Itálie.

  • AliExpress varuje kvůli koronaviru před zpožďováním zásilek

    Čínský internetový obchod AliExpress varuje před zpožďováním zásilek kvůli šíření nového koronaviru. Zákazníkům to dnes vzkázal prostřednictvím svých facebookových stránek, píše ČTK.

    „Některé zásilky a logistika zaznamenávají delší čekací doby při zpracování objednávek,“ uvedla firma, která patří čínskému internetovému obrovi, společnosti Alibaba.

  • Ruší se Lipský knižní veletrh

    Němečtí pořadatelé zrušili letošní ročník Lipského knižního veletrhu, který měl začít 12. března. Akce se tradičně účastní i čeští autoři, letos měli do Lipska vyrazit například Karol Sidon, Markéta Pilátová nebo Jan Němec. Pořadatelé letos zrušili i knižní veletrh v Paříži, posun čeká boloňský veletrh, v zatím ohlášeném termínu proběhne veletrh v Londýně.

  • Ukrajina hlásí první případ koronaviru

    Prvního nakaženého v zemi dnes potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, má jít o muže z města Černivci na západě země, informuje deník The Guardian. Muže přijala nemocnice v sobotu, tedy tři dny poté, co se vrátil z dovolené v Itálii, uvedl náměstek ministra zdravotnictví Viktor Ljaško.

  • Možný důvod šíření koronaviru v Itálii? Druhé nejstarší světové obyvatelstvo

    Zemí s nejstarší populací je hned po Japonsku Itálie, která je epicentrem nákazy novým koronavirem v Evropě. Hned 23 % italského obyvatelstva je totiž starší 65 let. Právě to může být podle deníku The Guardian důvodem, proč se nemoc v Itálii tak snadno šíří a země eviduje nejvíce obětí v Evropě.

  • Podezření na koronavirus na Slovensku se nepotvrdilo

    Ve Fakultní nemocnici Trnava bylo hospitalizováno pět pacientů s podezřením na nákazu novým koronavirem. Testované vzorky byly negativní a nákazu vyloučily, píše Denník SME. Zdravotníci zatím testovali sedm osob na nákazu koronavirem, všechny testy vyšly negativně.

  • Íráncům za olizování dveří svatyně hrozí vězení a bičování

    Dvěma mužům, kteří na videu sdíleném na sociálních sítích olizují dveře, a dokazují tak, že je místo bezpečné, hrozí až dva měsíce vězení a 74 ran bičem, informuje britská BBC. Země kvůli pokračující epidemii nového koronaviru povolává do boje s nemocí 300 tisíc vojáků a dobrovolníků. „Cokoli napomůže veřejnému zdraví a zamezí dalšímu šíření nemoci, je dobré, cokoli napomůže šíření je hřích,“ cituje íránského duchovního vůdce Sajjida Alího Chameneího deník The Guardian.

  • Hongkong na středu plánuje evakuaci občanů z Chu-peje

    Hongkong vyšle ve středu první dva z celkem čtyř plánovaných letounů, které mají evakuovat občany z provincie Chu-pej. Celkem má Hongkong evakuovat 533 svých občanů, 440 přímo z Wu-chanu, zbylých 93 z ostatních částí provincie Chu-pej. Evakuace se týká pouze osob, které nebudou vykazovat příznaky nákazy novým koronavirem, píše CNN.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy