Hlavní obsah

Počet obcí s Mobilním rozhlasem stoupl o 86 procent

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Počet obcí, které využívají Mobilní rozhlas, tedy informační systém občanů prostřednictvím SMS, se loni zvýšil o 86 procent na 1025 měst a vesnic. Je to zhruba pětina všech obcí v ČR. Mobilní rozhlas to oznámil v tiskové zprávě.

Článek

Rozšíření Mobilního rozhlasu loni pomohly dvě vlny epidemie koronaviru, které ukázaly důležitost role samospráv při informování lidí o aktuálních opatřeních. Největší pokrytí má Mobilní Rozhlas v rámci Prahy, kde s jeho prostřednictvím chytře komunikuje 20 z celkem 57 městských částí. Rychlé aktuální zprávy ze své radnice tak může obdržet více než třetina Pražanů. Za rok 2020 se nejčastějším tématem staly aktuální zprávy o koronavirové situaci a instrukce, jak se chovat v souvislosti s vládními nařízeními.

Druhým krajem s největším pokrytím chytrou komunikací se pak stává Moravskoslezský. Jen samotná Ostrava využívá Mobilní Rozhlas ve třech svých městských částech. Kromě ní komunikuje se svými občany v reálném čase také skoro 90 dalších měst a obcí, díky čemuž může v případě potřeby okamžitě oslovit 30 procent občanů na svém území. Téměř čtvrtinovým pokrytím se můžou chlubit Ústecký a Karlovarský kraj.

„Starostové jsou dlouhodobě nejdůvěryhodnějšími politickými osobnostmi. A koronavirová krize to nejen jasně prokázala, ale tuto důvěru vůči samosprávám i posílila. Z průzkumu, který jsme realizovali v průběhu letních prázdnin, vyplynulo, že zprávy zasílané Mobilním rozhlasem měly pro obyvatele výrazně větší relevanci než třeba zprávy v tisku a především jimi se řídilo 40 procent oslovených obyvatel, se kterými touto cestou obce komunikují,“ uvedl ředitel Asociace moderně komunikujících samospráv František Brož.

Naopak nejméně obsloužení jsou obyvatelé Jihočeského a Plzeňského kraje a Vysočiny, kde chytrou komunikaci využívá necelých 13 procent obcí. I zde však pokrytí Mobilního rozhlasu nadále roste - nejčastěji díky aktivitě samotných obyvatel.

Reklama

Doporučované