Hlavní obsah

Pochybili jsme, nálet byl neoprávněný. Koalice lituje útoku na jemenský školní autobus

Letecký útok na školní autobus plný dětí byl neoprávněný, přiznala koalice vedená Saúdskou Arábií.Video: Reuters

 

Reklama

Koalice vedená Saúdskou Arábií přiznala pochybení při útoku na školní autobus. V srpnu bylo při náletu aliance podporované Západem zabito 51 lidí, z toho 40 malých dětí. Koalice prý nastaví nová pravidla tak, aby k podobným tragédiím nedocházelo.

Článek

Letecký útok na školní autobus plný dětí byl neoprávněný, přiznala koalice vedená Saúdskou Arábií. Na začátku srpna zabili vojáci koalice během leteckého útoku na severu Jemenu 51 lidí, z toho 40 malých dětí.

Koalice podporovaná Západem bojuje v jemenské občanské válce proti povstání Hútíů, které podporuje Írán. Podle OSN je pravděpodobné, že se obě strany konfliktu dopouštějí válečných zločinů.

Podle zprávy vyšetřovatelů měla koalice informace o hútíjských bojovnících, kteří měli autobusem cestovat. Nálet měl být ale špatně načasovaný.

Mluvčí koalice řekl, že lidé odpovědní za tuto chybu budou potrestáni podle odpovídajících pravidel. Má také dojít k přehodnocení postupu při útocích tak, aby k podobným tragédiím nedocházelo.

Vojenská intervence v Jemenu je mezinárodní vojenský zásah vedený Saúdskou Arábií proti hútíjskému povstání v Jemenu. Jde o jeden z konfliktů mezi Sunnity a Íránem podporovanými Šíity. Koalice má podporu čelních představitelů NATO, včetně Spojených států, Velké Británie nebo Francie.

Reklama

Související témata:

Doporučované