Hlavní obsah

Podbrdské muzeum v Rožmitále připravilo interaktivní výstavu Zažij skauting!

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum v Rožmitále pod Třemšínem připravilo letní interaktivní výstavu Zažij skauting! Návštěvníci si vyzkouš posezení u táborového ohně, nocování v podsadovém stanu či táborovou sprchu a dozvědí se zajímavosti z historie.

Článek

Vernisáž je plánována na 5. června.

Expozice každému umožní vyzkoušet si, jaké to je být opravdovým skautem. Do galerie Podbrdského muzea se tak musely vměstnat les, stanový tábor i družinová klubovna. Pro návštěvníky budou připraveny i takzvané skautské odborky, tedy zkoušky, které slouží k rozvoji zvláštních znalostí a dovedností. Vše doplní část věnovaná historii rožmitálského střediska i jeho současnosti.

Počátky skautingu v Rožmitále sahají do roku 1911, kdy František Hofmeister v tomto městě založil takzvanou Americkou kolonii pro mládež. „Hledal v ní především doplněk ke školní výuce a uplatňoval některé skautské prvky, například pobyt a orientaci v přírodě nebo vaření pod širým nebem,“ uvedl kurátor výstavy Tomáš Brettl. V Rožmitále tak Hofmeister testoval skautskou výchovu o rok dříve než Antonín Benjamin Svojsík, který je obecně považován za zakladatele českého skautingu. Dnes mají rožmitálští skauti přes 140 členů v několika družinách, připravují letní stanové i příměstské tábory a jsou nedílnou součástí rožmitálského společenského a kulturního života.

Expozice Podbrdského muzea si loni prohlédlo 9400 lidí, podobně jako v minulosti, což bylo hlavně díky letní interaktivní výstavě Retrosbírky. Snížil se však příjem z prodeje suvenýrů a výrazně oproti dřívějším letům ubylo návštěv školních skupin, letních táborů či zájezdů seniorů. Kvůli koronaviru muzeum loni neuspořádalo jarní ani vánoční jarmark lidových řemesel, tři výstavy muselo zrušit nebo přesunout na náhradní termíny v budoucnu. Letos kvůli koronavirovým opatřením posunulo některé pravidelné akce ze začátku jara na pozdější termíny.

Reklama

Doporučované