Hlavní obsah

Podezření USA o čínské laboratoři je třeba vyšetřit, míní ministr Petříček

Foto: Seznam Zprávy

„Je tu řada nejasností kolem počáteční fáze celé pandemie, což se musí vyšetřit. Je to v zájmu nás všech, abychom se ochránili do budoucna. Celé to ale zapadá do dlouhodobých tenzí mezi USA a Čínou,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Šéf Černínského paláce Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že podezření ohledně původu koronaviru by měla prověřit Světová zdravotnická organizace. Tu je však dle něho třeba nejdřív odpolitizovat.

Článek

Ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo přišel v nedělním televizním rozhovoru pro ABC s třaskavou informací. Uvedl, že Čína je odpovědná za rozšíření koronaviru a musí se za to zodpovídat.

„Mohu vám říci, že existuje značné množství důkazů, že to (koronavirus) přišlo z laboratoře ve Wu-chanu,“ prohlásil Pompeo. „Nejlepší experti se zatím domnívají, že to bylo umělé. V tuto chvíli nemám důvod tomu nevěřit,“ dodal.

Žádné konkrétní důkazy však Pompeo neposkytl.

Co říkáte na prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea?

Předpokládám, že když americký ministr zahraničí takové prohlášení vydal, má k tomu důvody a důkazy. My je nemáme.

Co by teď tedy mělo nastat?

Především nezávislé vyšetření, těch otázek kolem původu koronaviru a vypuknutím epidemie covid-19 je mnoho.

Hledá se viník pandemie. Budou západní státy postupovat jednotně? Bude to téma pro členské státy NATO?

Nepředpokládám, že by to mělo mít dopad do Severoatlantické aliance. Dlouhodobě se ale řeší reforma Světové zdravotnické organizace (WHO), která nepostupovala úplně transparentně v začátcích koronavirové krize. I my máme k její činnosti výhrady, možná byla ve vleku čínského tlaku. Jsem ale přesvědčený, že jde o organizaci, která je na celosvětové úrovni jediným nástrojem, který pro takové účely máme.

Takže by se WHO měla nějak zásadněji reformovat?

Ano, je potřeba, aby fungovala efektivněji. Až tato krize skončí, měl by být dostatek času na vyřešení dosud nejasných otazníků. Dopady koronavirové krize nyní budeme řešit především na půdě Evropské unie a myslím, že vznikne prostor pro vyjednávání s jednotlivými státy, které smýšlejí jako my a vidí, že na podobná rizika typu toho dnešního bychom se měli do budoucna lépe připravit.

Bude tedy koordinovaný a efektivní tlak na WHO, aby vyšetřila, zda virus neutekl z wuchanské laboratoře?

Očekávám, že stejně jako v případě eboly proběhne hodnocení, jak WHO a další organizace postupovaly. Je namístě, aby vznikla objektivní reflexe, i uvnitř EU. Musíme analyzovat, kde se udělaly chyby a kde jsme naopak postupovali správně. Hlavní je, abychom se připravili a vylepšili do budoucna.

Co vy jako ministr zahraničí můžete prakticky s informací o čínském úniku viru, který zmínil americký ministr zahraničí, dělat?

Mým úkolem je především analyzovat, jaké dopady bude mít krize na Českou republiku. Jaký je potenciál změn v evropském i světovém prostoru. Jsme otevřenou ekonomikou, máme zájem na otevřeném obchodě. Se znepokojením sleduji, jaký protekcionismus může současná krize způsobit. Musíme se připravit na to, až překonáme koronakrizi.

To, co řekl americký ministr zahraničí, je poměrně zásadní obvinění velkého ekonomického konkurenta…

Nechci spekulovat, co to může vyvolat. Je tu prostě řada nejasností kolem počáteční fáze celé pandemie, což se musí vyšetřit. Je to v zájmu nás všech, abychom se ochránili do budoucna. Celé to ale zapadá do dlouhodobých tenzí mezi USA a Čínou, jsme svědky soupeření dvou velmocí a řeší se spory, které vypukly před samotnou pandemií.

V tomto směru je třeba jasně deklarovat, že Česká republika je součástí demokratického světa a má zájem o transparentní vyšetření možného podcenění této nemoci, což už i samy čínské úřady přiznaly, že nevyhodnotily počáteční rizika dostatečně.

Máte vy osobně možnost podniknout kroky v rámci naší země - například ptát se na nejasnosti čínského velvyslance v Praze, který musí mít nějaké informace?

Je to spíše záležitost vícestranné diplomacie. Soustředit bychom se měli primárně na to, aby to zodpověděla WHO. Rád bych ale podotkl, že některé důležité věci fungují dobře. V rámci mezinárodního obchodu a při zajišťování zdravotnického materiálu nedochází k tomu, že by se otevírala témata jako zvyšování cel. Dlouhodobější otázkou je, jak Evropa a Spojené státy jsou závislé na čínské produkci.

To se teď ukazuje jako riziko a v Evropě i u nás se již diskutuje, jak zajistit ve strategických odvětvích naše potřeby z domácí produkce, jak rozrůznit dodavatelské řetězce. Uvědomuje si to celá řada firem, protože teď se ukázalo, že výpadek na straně jednoho dodavatele může ohrozit celou produkci. Mnohem více než kdy dříve teď firmy budou analyzovat, jak se tomu do budoucna vyhnout.

Spojené státy utlumily financování WHO, Čína naopak navýšila prostředky. Máte důvěru, že tato organizace vůbec bude mít vůli něco zjistit?

Určitě je namístě bavit se o reformě nejen WHO, ale celého systému OSN, aby fungoval lépe a plnil hlavní úkoly efektivněji. Různé agentury OSN se politizují, často se do jejich práce promítá politická agenda. Pro nás je klíčové, aby tyto instituce plnily původní úkoly, například tedy výměnu informací a pomoc ze strany expertů.

Nechci WHO jen hanit, tato organizace má nezanedbatelnou roli v chudších částech světa, důležitou roli sehrála při boji proti ebole či obrně. Účty by se měly skládat až po krizi, neměli bychom WHO oslabovat v jejím průběhu.

Komunikoval jste v průběhu s českými zástupci WHO, ať z Kanceláře WHO v České republice nebo při Stálé misi v Ženevě?

Jsme v kontaktu, naše ambasáda v Ženevě komunikuje i s ústředím WHO. V tomto směru probíhá vše, jak má.

Nakolik může být čínské obvinění ze strany Trumpovy administrativy snahou odvrátit pozornost od domácích problémů prezidenta Trumpa v počáteční fází řešení koronakrize?

Je pravdou, že americká administrativa počátek epidemie koronaviru nebrala příliš vážně. V tuto chvíli ale není podle mého čas na to, abychom jeden na druhého ukazovali prstem. Nechci spekulovat, co může a nemůže stát za americkými výroky. Čekám, že předloží důkazy.

Reklama

Doporučované