Hlavní obsah

Podívejte se: Do Lužických hor se vrátili vlci. Odhalila je fotopast

Dobrovolníci z Vlčích hlídek fotopast v lokalitě umístili před několika měsíci.Video: Youtube.com

 

Reklama

Fotopasti dobrovolníků zachytily letos v březnu dvě velké šelmy v centrální části Lužických hor.

Článek

V Lužických horách se pohybují nejméně dva vlci. Jejich přítomnost sice zachytily fotopasti už letos v březnu, kdy v horách ležel ještě sníh, ale výskyt šelem potvrdilo až tento týden Hnutí Duha.

O možném výskytu vlků v chráněné oblasti se spekulovalo dlouho. V lednu tohoto roku například jeden z dobrovolníků takzvaných Vlčích hlídek objevil ve sněhu stopy a ležení vlků. V lokalitě pak proto byla umístěna fotopast.

Několik měsíců byla bez kontroly a teprve teď se k ní ekologičtí aktivisté vrátili a zjistili, že na záznamech jsou dvě šelmy.

„Zda šlo o pár, který vyvedl mladé, ukážou další pravidelné kontroly fotopastí,“ uvedl Jan Piňos z Hnutí Duha.

Dobrá zpráva pro lesy

Výskyt vlků byl na severu Čech potvrzen také v okolí Doks, ve Šluknovském výběžku, v Národním parku České Švýcarsko a v Jizerských a Krušných horách. Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci.

„Fakt, že se v Lužických horách usadil minimálně pár vlků, je pro naše lesy dobrou zprávou. Vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků,“ uvedl expert na velké šelmy Miroslav Kutal.

Liberecký kraj loni na náhradách za škody způsobené těmito šelmami vyplatil za poslední čtyři roky 156 tisíc korun. Pro zmírnění rizik konfliktů byl proto v rámci mezinárodního evropského projektu vytvořen web, kde majitelé hospodářských zvířat najdou rady, jak chov před vlky chránit.

Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Reklama

Doporučované