Hlavní obsah

Podívejte se: hrubá stavba repliky vypáleného kostela v Gutech je hotová

Foto: město Třinec

Hrubá stavba kostela vyjde na 20 milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Reklama

Tesaři dnes dokončili hrubou stavbu repliky dřevěného kostela v Gutech. Kostel ze 16. století zapálili před třemi lety tři mladíci, soud je poslal do vězení.

Článek

Tesaři dnes s pomocí jeřábu nainstalovali zvonovou stolici. „Ta je součástí věže kostela a ponese zvony,“ řekl Milan Chudej ze stavebního odboru Ostravsko-opavské diecéze. Kostel ze 16. století shořel před třemi lety. Oheň úmyslně založili tři mladíci.

Foto: město Třinec

Nahoře dnešní stav, dole kostel v roce 2012.

Práce budou pokračovat instalací oken a dveří a pak v interiéru kostela. Hotov by měl být do května příštího roku, první bohoslužba by se tam měla konat 23. května. Na tento termín je naplánované i vysvěcení kostela. Hrubá stavba kostela vyjde na 20 milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Foto: město Třinec

Opět srovnání dnešního stavu a toho v roce 2012.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu ale nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Foto: město Třinec

Práce budou pokračovat instalací oken a dveří a pak v interiéru kostela. Hotov by měl být do května příštího roku, první bohoslužba by se tam měla konat 23. května.

„Na Guty bude znovu pamatovat letošní ročník benefičního koncertu Srdce Evropy, který se uskuteční v neděli 27. září. Děkujeme za každou korunu, která pomůže k obnově. Přispívat můžete stále i do veřejné sbírky, která bude probíhat až do dokončení stavby,“ uvedla dnes třinecká radnice.

Reklama

Doporučované