Hlavní obsah

Podnikatel, jehož 3,5 milionu měl Paroubek v trezoru, mu poslal ještě statisíce na kampaň

Jiří Paroubek a Petr Michek vysvětlují, jak mezi nimi proudily peníze.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezi sponzory senátorské kampaně Jiřího Paroubka patří podnikatel Petr Michek a také někdejší severočeský sociální demokrat Petr Benda.

Článek

Brněnský podnikatel Petr Michek, jemuž dluží kandidát do Senátu Jiří Paroubek 3,5 milionu korun, pomáhá bývalému premiérovi v kampani.

Seznam zjistil, že Michek daroval Paroubkovi nejdříve v polovině srpna 250 tisíc korun. V uplynulých dnech mu poslal na jeho volební účet další dvě částky v celkové výši 100 tisíc korun.

Motivem této finanční podpory je prý zájem o osud sociální demokracie.

„Byl jsem členem sociální demokracie (do roku 2010) a jsem přesvědčen, že když Jiří Paroubek uspěje v senátních volbách, může sociální demokracii pomoci,“ zdůvodnil dar Michek.

Připustil také, že částka 350 tisíc korun, kterou poslal dosud, nemusí být konečná. „Když mám pocit, že potřebuje pomoci ve volební kampani, tak mu pomůžu,“ řekl brněnský podnikatel.

Mezi Paroubkovými donátory je vedle Michka také někdejší severočeský sociální demokrat Petr Benda, který přispěl částkou 200 tisíc korun.

Největší dar – 370 tisíc – ale bývalý premiér dostal od teplické firmy PH Real. V jejích kancelářích měl Paroubek dříve svou poslaneckou kancelář.

Tak vypadá senátorská kampaň Jiřího Paroubka:

Senátorská kampaň Jiřího Paroubka.Video: Václav Dolejší, Martina Spěvačková

O půjčce Michka Paroubkovi se psalo nedávno v souvislosti s tím, co o rodinných financích zveřejnili v médiích rozvádějící se manželé Paroubkovi.

Michek zmíněných 3,5 milionu Paroubkovi půjčil ve druhé polovině roku 2016. Původně chtěl peníze vrátit. Před několika dny ale oba na společné tiskové konferenci uvedli, že si Paroubek tuto částku u Michka odpracuje.

„Dohodli jsme se tak, že mi Jiří radí s investováním. Z toho výnosu by se ta půjčka měla postupně snižovat,“ řekl Michek. Konkrétní investici, ve které mu již Paroubek pomohl, ale neuvedl.

Paroubek řekl, že peníze chtěli využít na burzovní operace, které s Michkem plánovali. Podnikatel je podle něj v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu.

Bývalý předseda ČSSD pak obvinil svou ženu Petru, že peníze odnesla. Ta to opakovaně odmítla.

Tímto případem však také pokračoval už zmíněný spor mezi Jiřím a Petrou Paroubkovými, kteří se rozvádějí. Vše vyvrcholilo, když Paroubková v srpnu pro Seznam prohlásila, že její manžel dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet.

Petra Paroubková o finančních tajemstvích svého manžela:

Reklama

Doporučované