Hlavní obsah

Podnikatelské svazy připravily akci na podporu restaurací

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podnikatelské svazy dnes vyzvaly k podpoře restaurací vyzvednutím jídla z jejich nabídky bez využití rozvážky.

Článek

Na sobotu proto připravily akci „Den okének“ a žádají zájemce, aby si zašli k oblíbené restauraci sami a vyzvedli si v ní jídlo přímo. V tiskové zprávě to dnes uvedly Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). V souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatření proti šíření nákazy totiž hrozí krach zhruba polovině stravovacích provozů, zavřená je třetina restaurací a práci ztratily tisíce lidí z gastronomie.

Přímé vyzvednutí jídla podle garanta projektu Moje restaurace AMSP Luboše Kastnera ušetří gatropodnikům minimálně 30 procent z tržby. Zmíněné podnikatelské organizace už před časem vyzvaly rozvážkové firmy, aby provozovatelům stravovacích zařízení alespoň do konce roku nabídly výrazně lepší podmínky. Podle zjištění ČTK se například start-up na doručování jídla Wolt rozhodl snížit v Praze a Brně ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedl možnost spropitného nebo do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Aplikace Bolt Food partnerským restauracím zase poskytuje dopravu zdarma a z vybraných podniků dává slevu 30 procent na jídlo.

„Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nepřišla ani žádná speciální vládní podpora. Druhé kolo uzavření restaurací znamená, že se více než polovina z nich dostává do přímého ohrožení krachem,“ uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Restaurace, bary a kluby jsou zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu.

Reklama

Doporučované