Hlavní obsah

Podnikaví školáci začali prodávat nezdravé „dobroty" spolužákům. Pamlskové vyhlášce navzdory

Podnikaví školáci obcházejí pamlskovou vyhlášku a prodávají nezdravé jídlo spolužákům.

 

Reklama

Boj proti dětské obezitě úřadům zatím nevychází.

Článek

Od začátku roku platí takzvaná pamlsková vyhláška, která zakazuje prodej nezdravých potravin na základních školách. Žáci si tak ve školním bufetu či v automatu nekoupí například bagetu, v níž je kečup, hořčice či majonéza, nebo energetické nápoje.

Ministerstvo školství se tak snaží omezit dětskou obezitu. Ministryni Kateřinu Valachovou ve vyhlášce podpořil i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. „Vývoj řady zdravotních ukazatelů našich dětí, především tedy obezity, nás přímo zavazuje zakročit. Stát nemůže předepisovat rodičům, jak se mají stravovat jejich děti, může ale v zařízeních, která financuje, říci, co je zdravé,” uvedl.

Pamlsková vyhláška má ale své odpůrce. Například TOP 09 chce prosadit její zrušení. „Díky této pamlskové vyhlášce nedošlo ke zkvalitnění nabízených potravin, jak bychom rádi určitě přivítali my všichni, ale naopak došlo k plošnému zavírání školních bufetů," řekla poslankyně strany Jitka Chalánková.

Samotní školáci se ale vzdát svých oblíbených svačinek odmítají. S vyhláškou si poradili po svém.Většinou si jednoduše laskominy koupí někde jinde a starší žáci si na tom dokonce postavili byznys - do školy začali nosit nezdravé jídlo a prodávají ho svým mladším spolužákům.

Reklama

Doporučované