Hlavní obsah

Facebook a Instagram mají opět problémy, už podruhé za týden

Foto: Profimedia.cz

Pondělní výpadek Facebooku hlásily desítky tisíc uživatelů, podle agentury Reuters se však výpadek týkal většího počtu uživatelů.

Reklama

Již podruhé tento týden někteří uživatelé sociálních sítí Facebook a Instagram hlásí problémy s fungováním. Počty nahlášených komplikací jsou nicméně výrazně nižší než při minulém výpadku.

Článek

Podle webu downdetector.com, který monitoruje webový provoz a aktivitu na internetu, více než 32 tisíc lidí nahlásilo výpadek Instagramu v pátek krátce po 20:00 SELČ. Menší počet lidí ve stejný čas hlásil výpadek Facebooku, 800 lidí informovalo o špatném fungování Messengeru. Všechny tři jmenované služby spadají pod americkou společnost Facebook. Jejich provoz se opírá o stejnou infrastrukturu.

„Jsme si vědomi toho, že někteří lidé mají potíže s přístupem k vašim aplikacím a produktům. Pracujeme na tom, aby se věci vrátily do normálu co nejrychleji, a omlouváme se za případné nepříjemnosti,“ uvedla společnost na Twitteru. Podobný příspěvek se objevil také na twitterovém účtu Instagramu.

Potíže s fungováním sociálních sítí nastávají jen několik dní poté, co Facebook, Instagram a aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp v pondělí postihl sedmihodinový výpadek. Po celém světě porucha zasáhla 3,5 miliardy uživatelů. Americký internetový gigant informoval, že hlavní příčinou výpadku byla podle odborníků chybná změna konfigurace, žádný zlý úmysl nebo záměr za tím ale nebyl. S problémy se potýkaly také  společnosti Amazon, Google, T-Mobile a Twitter. V Česku měl navíc potíže se službami i operátor Vodafone.

Americký podnikatel a miliardář a šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který kvůli incidentu přišel asi o šest miliard dolarů (zhruba 131 miliard Kč), se za pondělní výpadek omluvil.

„Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger jsou znovu on-line. Omlouváme se za dnešní výpadek. Vím, jak moc se spoléháte na naše služby, abyste mohli zůstat ve spojení s lidmi, na kterých vám záleží,“ napsal 37letý šéf Facebooku hned poté, co se výše jmenované sítě vrátily do plného provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované