Hlavní obsah

Podvodníci na Instagramu napálili stovky lidí. Ukradli jim tři miliony liber

Podvodníci vylákali od uživatelů Instagramu miliony liber.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Přes tři sta mladých lidí naletělo falešnému účtu na sociální síti Instagram. Podvodníci za vysoké poplatky slibovali recept na rychlé zbohatnutí.

Článek

Během posledních měsíců řešilo britské centrum pro boj proti kyberzločinu (Action Fraud) stovky případů investičního podvodu na sociální síti Instagram. Podvodníci pod falešným účtem lákali uživatele na vidinu snadného zisku. Za poplatek jim slibovali zaslání jednoduchých rad na vydělání horentní sumy peněz.

Za posledních pět měsíců se přihlásilo 356 obětí zmíněného podvodu. Číslo se pravděpodobně ještě zvýší. Oběti ve věku kolem dvaceti let přišli v průměru o 8 900 liber, v přepočtu 267 tisíc korun na jednoho. Podvodníci vylákali od uživatelů celkem tři miliony liber (90 milionů korun). K peněžním převodům některé lidi donutili vícekrát.

Zloději po oklamání stovek uživatelů zrušili účet na Instagramu, přerušili veškerý kontakt s oběťmi a s penězi zmizeli pryč.

Investiční podvodníci na Instagramu často lákají na speciální nabídky a tajné tipy. Na sociální síti jsou podobných příspěvků miliony. Na důvěryhodnosti účtům přidává líbivá a profesionální grafická stránka.

„Uživatelé chodí na sociální sítě každý den. Podvodníci spoléhají na to, že je nikdo nebude podezřívat,“ řekl Paul Carroll z Action Fraud televizi BBC a varoval před posíláním peněz neznámým lidem.

Reklama

Související témata:

Doporučované