Hlavní obsah

Podzimní Flora se zaměří na vnitřní krásu a zdraví rostlin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky v rostlinách a jejich plodech se zaměří podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc, kterou od 1. do 4. října za zpřísněných hygienických opatření ožije olomoucké výstaviště.

Článek

Autorkou hlavní expozice s názvem Zdravá rostlina je floristka Pavlína Švecová. „Ráda bych prostřednictvím výstavy poukázala na to, jací strašáci nás při vypěstování krásné zdravé rostliny trápí a s čím vším se musí potýkat nejen velkopěstitelé, ale i my drobní pěstitelé na svých zahrádkách,“ popsala Švecová koncept expozice.

Celá expozice se podle Švecové ponese v duchu koloběhu života rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu. Expozice poukazuje na pomíjivost krásného plodu na pohled a odkrývá vnitřní bohatství plodů a sílu rostlin.

Výpěstky a plody z českých zahrádek budou moci návštěvníci obdivovat i v přízemí přístavby pavilonu A díky expozici Českého zahrádkářského svazu. Pavilon G bude hostit expozici Hanácká včela od Českého svazu včelařů.

Oranžerie ve Smetanových sadech je určena pro výstavu řemesel. „K netradičním expozicím patří experimentální výstava Z jiného světa v pavilonu H. Ta nám přiblíží flóru z jiného světa a ukáže nám, jak by rostliny vypadaly na alternativní planetě Zemi,“ podotkla mluvčí výstaviště Flora Kristýna Buchtová.

Součástí festivalu Olima budou soutěže mladých kuchařů a cukrářů, vyhlášení Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt a soutěže amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Projekt Rozkvetlé památky oživí a okrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinovou výzdobou.

„Během konání podzimní Flory Olomouc budou dodržována aktuální hygienická opatření. Dbáme na zajištění maximální bezpečnosti návštěvníků. Jednotlivá opatření se budou odvíjet od aktuálních nařízeních v daném termínu,“ podotkla Buchtová.

Jarní Flora byla letos kvůli pandemii koronaviru zrušena, stalo se tak poprvé za 60 let existence této výstavy. Na letní etapu Flora Olomouc se pak v srpnu přišlo podívat 15 000 lidí. Počet návštěvníků byl zhruba o 5000 nižší než loni v létě, avšak předčil očekávání vedení výstaviště.

Reklama

Doporučované