Hlavní obsah

Pohroma jménem „párty kýbl“. Z jedné akce se koronavirus dostal do 34 okresů

Foto: Shutterstock.com

Sdílené maxidrinky byly vždy běžnou součástí nabídky nočních podniků. V době koronaviru ale představují velké riziko.

Reklama

Hygienici popsali, jak se koronavirus může z jedné akce rychle rozšířit mezi stovky lidí i do desítek míst v Česku.

Článek

Koronavirus byl v Česku od začátku epidemie potvrzený u více než 22 tisíc lidí. Aktuálně je po republice 106 ohnisek nemoci.

Z některých z nich se virus bleskově šířil. Na třech případech to popsala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Problém podle ní byl, že nakaženými byli mladí lidé, kteří měli buďto bezpříznakový nástup nemoci, nebo lehký průběh. A to sehrálo významnou roli: nákaza se šířila rychleji, protože o tom sami nakažení nevěděli.

Pěvecký sbor v Jablunkově

Malá skupinka nakažených dokáže během několika dnů rozšířit nemoc na další desítky lidí. Bylo tomu tak například v Jablunkově, nejvýchodnějším českém městě. Nákaza se podle známých údajů roznesla mezi 242 lidí.

Vše začalo začátkem srpna, kdy jablunkovský pěvecký sbor Gorol vystupoval nedaleko polské Wisly. Tam se koronavirem nakazilo hned několik členů. Sbor zároveň spolupracuje s folklorním souborem Górole, kam se nákaza dostala také.

Řada členů pěveckého sboru však podle Rážové neměla příznaky nebo měla pouze lehký průběh nemoci, a tak si ničeho nevšimli.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Popis šíření nákazy koronavirem v Jablunkově.

„Problém ale nastal v momentě, kdy se sbor vrátil, protože sídlí ve stejné budově, kde je i jablunkovská galanterie, a nákaza se přenesla na její majitele,“ popsala Rážová.

Kvůli tomu se koronavirus rozšířil i do pečovatelského domu svaté Alžběty, protože partnerka majitele galanterie v domově pracuje jako pečovatelka.

Poblíž pečovatelského domu je i kostel, kam se nákaza dostala také. „Nakažení pracovníci nákazu do kostela zanesli v době, kdy se konaly bohoslužby,“ doplnila hygienička. Dalším nakaženým v Jablunkově byl kněz a někteří farníci.

„Virus se přes nakaženého člena rodiny rozšířil do sanatoria a kromě toho se dostal i na křesťanský tábor,“ popsala další směry nákazy Rážová.

Šíření koronaviru se ale nezastavilo jenom v Jablunkově, protože řada obyvatel města dojíždí za prací do Třineckých železáren. Ty na základě výstrahy hygieny Moravskoslezského kraje přijaly opatření, aby nedošlo k zavlečené nákazy do fabriky.

Od nákazy prvních zpěváků v Polsku hygienici v tomto ohnisku dosud napočítali 242 nakažených.

Akce „párty kýbl“ v Chorvatsku

Nemilý rekord drží ohnisko, které má prvopočátek na pláži Zrće v Chorvatsku.

„Dlouhé řady před diskotékami, stovky návštěvníků natěsnaných na tanečních parketech a hlasité párty. To, co zní jako čas před koronavirem, je zjevně současná realita v Chorvatsku,“ popsala tamější atmosféru v červenci německá televize RTL.

Začátkem srpna se tohoto festivalu zúčastnilo i několik desítek lidí z Česka. Rážová hovoří o akci „párty kýbl“. „Jednalo se o velký hromadný zájezd, kde se popíjelo z velké mísy s padesáti brčky,“ popsala.

Ze sdíleného drinku však pil i někdo, kdo byl pozitivní na covid-19. A výsledek se dostavil brzy. Nakazilo se několik Čechů, kteří roznesli koronavirus do 34 okresů. Zatím je známo 150 lidí pozitivních v souvislosti s chorvatskou párty.

„Nejvíce nakažených je v Praze, kde nám hygiena nahlásila číslo pětapadesát, dále je dvanáct nakažených v Brně,“ doplnila Rážová.

Noční bar Techtle Mechtle

Rozšíření koronaviru v nočním baru Techtle Mechtle je už dobře známé. Hygienička Dana Černá ze středočeské hygieny k tomuto ohnisku doplnila, že nákaza spojená s tímto místem byla dohledána u 250 lidí.

„Z toho je 192 případů jenom v Praze a dalších 50 pozitivních je ze Středočeského kraje,“ popsala Černá. Jako hlavní důvod je podle ní to, že na akci byli mladí lidé, kteří mohli prodělat nákazu, aniž by o tom věděli. „Průběh jejich onemocnění byl bezpříznakový nebo jenom s lehkým průběhem, ale právě oni mohli zatáhnout nákazu na rodinné příslušníky,“ doplnila Černá.

Koronavirus se z nočního baru dostal například na dětský tábor, kde nakažená instruktorka pobývala pět dní s asi sto třiceti dětmi ve Veselí nad Lužnicí v jižních Čechách. V době odjezdu na tábor prý ale neměla o nemoci ani tušení. „Instruktorka se nakazila v baru Techtle Mechtle. V tom podniku bylo plno sportovců a mladých lidí, kteří dělají instruktory na táborech. V dobré víře podepsala bezinfekčnost a poté se nakazila,“ řekla ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované