Hlavní obsah

Poklad Univerzity Karlovy v pekle bombardování nezmizel

Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Archiv Univerzity Karlovy – včetně zakládacích listin a žezel historických fakult – zmizel z Prahy na samotném konci války.

Článek

Podle dosavadních verzí historiků naložili prchající nacističtí profesoři poklad nevyčíslitelné hodnoty do železničního vagonu a nasměrovali do Německa. V Plzni byl vagon při náletu zasažen a archiv zničen.

Jenže oficiální historie má jednu slabinu.

Jak upozorňuje spisovatel a badatel Emil Hruška: „Ten vagon byl po bombardování odstaven, prohlížen a nenašla se jediná – opakuji – jediná stopa, že by se tam nacházely archiválie nebo kovové předměty, jakými byly insignie.“

Bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter pochybnosti potvrzuje. Při vlastním pátrání zjistil, že archiv včetně insignií a zakládacích listin odjel z Prahy nikoliv vlakem, ale na několika nákladních autech. Janu Sechterovi se podařilo zjistit i to, kam jeden z automobilů dojel: „Podle výpovědi průvodce vozu, vládního rady Alfreda Tomsy, skončil celý transport v Traunkirchenu v Rakousku na jednom ze statků u paní Marie Mahler.“

Vydali jsme se pátrat do Rakouska a objevili další stopy – naznačující, že jeden z největších pokladů Čech nebyl zničen, ale že je dosud pečlivě ukryt.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované