Hlavní obsah

Policejní agent skrytě promluvil. Provokace to nebyla, řekl u soudu s anarchisty

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Shrnutí: Proč je pětice anarchistů u soudu a zpovídá se z podezření na přípravu teroristického útoku.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Skrytá identita a promluva z vedlejší místnosti. Tak vypadala výpověď policejního agenta u soudu.

Článek

Výpověďmi policejních agentů pokračoval po dvou měsících soud v případu podezření pětice anarchistů z přípravy teroristického útoku. Jestli šlo o policejní provokaci, jak tvrdí obžalovaní, se ale nevyjasnilo.

Policejní agent před soudem popřel, že by přípravu útoku inicioval. "Žádné aktivní kroky jsem nedělal", řekl soudci z vedlejší místnosti, aby nedošlo k odhalení jeho identity. Infiltroval se do anarchistické skupiny, jejíž pět členů je obžalováno kvůli přípravě útoku zápalnými lahvemi na nákladní vlak. Hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Obžaloba za hlavního organizátora útoku označuje Petra Sovu, který vytvořil skupinu, kde působili další obvinění Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby chtěli narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu země, když plánovali útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál za použití zápalných lahví.

Sova s Ignačákem společně s policejními agenty podle obžaloby v prosinci 2014 koupili materiál k výrobě zápalných lahví. Později vyrobili tzv. Molotovovy koktejly a vyzkoušeli je. Dvě zápalné směsi zakopali poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok podle spisu odehrát. Ščambová čelí obvinění kvůli tomu, že "hlídala", když Ignačák s policejním agentem zápalnou lahev ukrývali.

Skrytá identita a výpověď od vedle

Policejní agent před soudem vypovídal pod skrytou identitou z jiné místnosti. Lidé uvnitř jednací síně slyšeli pouze jeho upravený hlas. Tvrdil, že anarchisty sledovali od roku 2013. Nejprve si měli získat důvěru lidí z anarchistického prostředí.

Později dostali konkrétní úkol, kdy měli zjistit informace o Síti revolučních buněk, která se hlásí k zapalování policejních aut či mýtných bran. O rok později se seznámili se Sovou, který patřil ke skupině, jež na internetu zveřejňovala komuniké ke žhářským útokům a postupně se prý sblížili s lidmi, kteří chystali útok na vlak.

Pětice obžalovaných první den soudu.

Obžalovaní se hájí mimo jiné tím, že policejní agenti byli při údajné trestné činnosti aktivní a byli u každého kroku, který popisuje obžaloba. Platili za nákup materiálu na zápalné láhve, vybírali místo útoku a tlačili skupinu k násilné akci. "Kategoricky vylučuji, že bychom něco iniciovali. Žádné aktivní kroky jsme neudělali," řekl agent.

Status tajného policisty získal s kolegou od 1. listopadu 2014. Obžalovaní ale namítají, že nezákonně pracoval už dříve. Do skupiny se totiž infiltroval v létě. Obžalovaní se hájí také tím, že věděli, že ve skupině mají tajné policisty. Někteří tvrdí, že s nimi hráli hru, jak daleko celý případ může dojít. Policejní agent to ale dnes odmítl. Nikdo podle něj za několik měsíců nevystoupil proti plánům.

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která se účastnila schůzek skupiny a jejich plány neoznámila policii. Za nepřekažení trestného činu jí hrozí až tři roky vězení. Katarína Zezulová také byla na některých schůzkách a navíc byla obviněna z přípravy zločinu násilí proti úřední osobě, za což jí hrozí až 12 let vězení. Podle obžaloby s Ignačákem a Sovou vyrobili zápalné láhve, které ukryli poblíž squatu na Cibulce. Měly být připraveny proti policii či pracovníkům bezpečnostní agentury při vyklízení objektu.

Reklama

Doporučované