Hlavní obsah

Policie chce obžalovat tři ministerské úředníky. Podezírá je, že poškodili stát o miliardy

Policie navrhla obžalovat tři úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu.Video: Klára Galová

 

Reklama

Případ se týká vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013.

Článek

Policie navrhla obžalovat tři úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) o vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013.

Svým jednáním podle kriminalistů způsobili škodu zhruba 4,5 miliardy korun. Informoval o tom dnes mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Podívejte se na video, co už Seznam dříve o téhle kauze exkluzivně zjistil:

Úředníky miniterstva průmyslu vyšetřují pro korupci.Video: Vojtěch Blažek

Stíhání úředníků Ministerstva průmyslu zahájili kriminalisté NCOZ loni v září. Obvinění měli podle policie způsobit škodu České republice 2,72 miliardy korun a Evropské unii 1,83 miliardy. Úředníci jsou stíhání pro zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločin poškození finančních zájmů Evropské unie. „Případ bude řešit Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ dodal bez dalších podrobností Ibehej.

Jak zjistila redakce Seznam, jde o aféru, která se táhne léta. Plných pět let nikdo netušil, že může být něco špatně: Česko v klidu čerpalo evropské dotace na pomoc menším a středním podnikatelům. Třeba když potřebovali v bance ručení za úvěr na investice.

Od podzimu detektivové kvůli programu s názvem Záruka stíhají tři bývalé úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu. Škoda je podle obvinění obrovská: 2,1 miliardy. Vysocí úředníci Zuzana Matějíčková, Břetislav Grégr a Miroslav Elfmark spolupracovali při čerpání dotací s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, v níž měl podíl stát a tři soukromé banky.

Jenže podle vyšetřovatelů se měla na tyto služby odehrát běžná veřejná soutěž. Když to v roce 2012 zjistila Evropská komise, nařídila, ať Česko dotace vrátí. A to je také podstata celého obvinění.

O co v příběhu přesně jde, si můžete pustit na přiložené reportáži:

Česko přišlo o dotace, úředníkům hrozí až deset let vězení.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované