Hlavní obsah

Policie našla viníka nehody letadla s fotbalovým týmem, zadržela šéfa aerolinky

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Při letecké havárii brazilského fotbalového týmu Chapecoense minulý týden zemřelo 71 lidí.

Článek

Bolivijské úřady v rámci vyšetřování nedávné letecké katastrofy v úterý zadržely generálního manažera aerolinek LaMia Gustava Vargase a jeho další dva zaměstnance. Vargas, bývalý vojenský generál, nese odpovědnost za pochybení svých zaměstnanců při leteckém neštěstí z minulého pondělí, které stálo život jedenasedmdesát lidí.

Letadlo převážející fotbalisty brazilského týmu Chapecoense, se zřítilo na cestě mezi bolivijským Santa Cruz de la Sierra a kolumbijským Medellínem, kde měl tým poprvé ve své historii nastoupit k finále Jihoamerického poháru.

Pochybení pilota, dispečerky, nebo někoho dalšího?

Leteckou havárii přežilo šest lidí, jedním z nich byl také člen posádky Erwin Tumuri, který pro brazilskou televizi uvedl, že pilot odmítl mezipřistání v bolivijském městě Cobija. Dle jeho slov rovněž kabina neinformovala zbytek posádky ani cestující o technických problémech letadla.

Mezi obcemi La Unión a La Cejo vydala kabina letadla nouzový signál kvůli poruše elektrického systému, načež obdržela přednostní právo na přistání v cílovém Medellínu. Tam už však letadlo nedoletělo. Přibližně třicet kilometrů od letiště zmizelo z leteckých radarů a u obce La Unión se zřítilo.

V průběhu tohoto týdne bude v Bolívii probíhat vyšetřování Gustava Vargase a dalších zaměstnanců LaMia Airlines.

Posádka nebyla varována

Dolet letadla Avro RJ85 je podle dostupných informací asi 1 600 námořních mil. Trasa mezi oběma městy byla však o zhruba pět námořních mil delší, o čemž pilota letadla informovala před vzletem bolivijská dispečerka Celia Castedová. Dle svých slov upozornila pilota letadla o nedostatku paliva na tak dlouhou trasu. Ten se však výstrahou neřídil.

Totéž potvrdila získaná nahrávka z kokpitu letadla už během letu, kdy pilot Miquel Quiroga dostal informaci o elektrickém selhání letadla a nedostatku paliva.

Bolivijskému vyšetřovacímu týmu se na rozdíl od šéfa aerolinek Vargase nepodařilo zadržet dispečerku Castedovou, která odcestovala do Brazílie, kde získala azyl z důvodu pronásledování. To se pochopitelně Bolívii nelíbí, proto ministr zahraničí apeloval na brazilské orgány, aby ji okamžitě vydaly zpět.

Podívejte se na záběry z nehody letadla.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované