Hlavní obsah

Policie navrhla obžalobu miliardáře Shenara kvůli prodeji solárního parku Ralsko

Ilustrační foto

Reklama

Podnikatel Martin Shenar, který byl předsedou představenstva firmy Amun.Re, je stíhaný za daňové úniky.

Článek

Policie navrhla obžalovat podnikatele Martina Shenara kvůli solárnímu parku v Ralsku na Českolipsku. Uvedla to dnes Česká televize. Miliardář, který byl předsedou představenstva firmy Amun.Re a projekt sluneční elektrárny prodal elektrárenské společnosti ČEZ, čelí podle dřívějších informací trestnímu stíhání za daňové úniky. Údajně poškodil stát o více než 70 milionů korun.

Společnost ČEZ koupila solární parky u Ralska a Mimoně na konci roku 2009. Zaplatila za ně bezmála 515 milionů. Až díky policejnímu vyšetřování se podařilo zjistit, kde nakonec peníze skončily.

„Z provedeného finančního šetření je zřejmé, že část finančních prostředků získaných výše uvedenou společností, konkrétně částka ve výši 309 657 005 korun, byla poukázána na bankovní účet vedený švýcarskou bankou Credit Suisse. Majitelem tohoto bankovního účtu je Fabio Delco,“ uvedla státní zástupkyně Petra Ullrichová.

Peníze z ČEZ tedy dostal švýcarský advokát Delco. Druhou část získal Martin Shenar. Konkrétně 205 milionů si podle policie nenechal u sebe. Obratem 40 milionů poslal Shenar na svůj soukromý bankovní účet. Část peněz pak skončila na kontě firmy Amun.re. Jejím akcionářem byl Shenar.

Shenar byl na jaře 2017 obviněn z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest vězení. Správci daně údajně nepřiznal příjmy z prodeje obchodních společností ČEZu. Podnikatel trestní stíhání odmítl. „Přijde vám pravděpodobné, že by někdo byl tak hloupý, že by prodával společnosti státní firmě a jen tak nezaplatil daně?“ řekl předloni v dubnu Radiožurnálu.

Shenar byl původně vydavatel lifestylových časopisů. Pak je ale prodal a v roce 2009 se pustil do solárního byznysu. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun polostátnímu ČEZu.

Firma Amun.Re uzavřela s ČEZ dohodu, že pro ni největší solární park v Česku s výkonem 38,3 megawatt za dalších více než pět miliard korun i postaví. Shenar vlastnil původně Amun.Re z poloviny, druhou polovinu ovládala firma s neznámými majiteli se sídlem na Kypru.

ČEZ koupil v minulosti solární elektrárny od různých investorů. Nákupem největších solárních elektráren ČEZ od společnosti Amun.Re se už dříve zabýval Finančně analytický útvar Ministerstva financí. Kromě areálu Ralsko se zabýval i stavbou v Mimoni. Podle informací médií byli v orgánech společnosti Amun.Re kromě Shenara také právníci advokátní kanceláře Drahomíra Šachty, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Policie celý případ kolem Amun.Re zkoumala několik let.

Reklama

Související témata:

Doporučované