Hlavní obsah

Policie chce obžalovat šéfa Vlasteneckých novin kvůli rasistickému článku

Foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Vyhořelý byt v Bohumíně.

Reklama

aktualizováno •

Ostravští policisté navrhli státnímu zástupci, aby obžaloval šéfredaktora webu Vlastenecké noviny Radka Veličku. Obviněn byl v souvislosti s rasistickým článkem zveřejněným po loňském tragickém požáru v Bohumíně na Karvinsku.

Článek

Upozornila na to Česká televize. Podání návrhu potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí.

Obviněný dvaačtyřicetiletý muž ve svém textu uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové, a o zemřelých psal autor textu jako o škodné a parazitech. Článek se objevil na serveru Vlastenecké noviny den po požáru. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o cikánech. Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování s návrhem na podání obžaloby na jednu fyzickou a jednu právnickou osobu v souvislosti se zveřejněním rasistických článků ve Vlasteneckých novinách. Za uvedené jednání hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ řekla Jiroušková.

Letos v lednu pražská policie v podobné souvislosti obvinila dalšího muže. I on vyhotovil a následně umístil komentáře nenávistného a rasistického charakteru směřované k lidem bydlícím v zasaženém bytě. Z komentářů podle policie prokazatelně vyplývalo schvalování zločinu a morální podpora pro jeho pachatele. Muže kriminalisté obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a schvalování trestného činu. Ve vězení by mohl strávit až tři roky. Vyšetřování tohoto případu podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové dál pokračuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované