Hlavní obsah

Policie Papuy-Nové Guiney začala vyklízet tábor na ostrově Manus

Policie Papuy-Nové Guiney začala s vyklízením tábora ManusVideo: AP

 

Reklama

Policie Papuy-Nové Guiney začala vyklízet zrušený uprchlický tábor na ostrově Manus. Tábor byl soudem označen za nelegální a žadatelé o azyl měli být přesunuti do 31. října. Přesto v táboře, kde panovaly brutální podmínky, zůstalo okolo čtyř set běženců.

Článek

Do bývalého australského vězeňského střediska vstoupila policie Papuy-Nové Guiney. Požadovala vystěhování zbylých žadatelů o azyl. Běženci měli centrum na ostrově Manus, který je součástí stejnojmenné provincie na severu státu Papua-Nová Guinea, opustit do 31. října. Téměř čtyři stovky mužů, kteří požádali o azyl v Austrálii, ale odmítli z centra odejít v obavách o svou bezpečnost. Podle australského ministra pro imigraci Petera Duttona je cílem akce přemístit migranty do lepšího zařízení.

Muži z tábora uvedli, že jim policie dala hodinovou lhůtu na vystěhování. „V rukách měli velký mikrofon a začali na lidi křičet, že musí pryč. Zabavují telefony, ničí pokoje, osobní věci, všechno,” řekl BBC súdánský uprchlík Abdul Azíz Adam. Další uprchlík, íránský reportér Behrúz Búčání, byl zatčen. Čtyři roky byl vězněn v táboře a pomocí Twitteru podával zprávy o podmínkách v táboře.

Středisko bylo zavřeno kvůli kontroverzní a kritizované přistěhovalecké politice Austrálie - měly v něm panovat brutální podmínky. Soud před časem rozhodl, že tábor je nelegální. Kromě špatného stavu základní infrastruktury se objevila obvinění z mučení a týrání uprchlíků. V táboře také zemřelo šest lidí, včetně jedné vraždy.

Mezi uprchlíky na ostrově Manus jsou převážně příslušníci muslimského etnika Rohingů, kteří čelí pronásledování v Barmě, obyvatelé Íránu, Srí Lanky a také Afghánistánu sužovaného řadu let válečným konfliktem.

Austrálie dlouhodobě uplatňuje přísnou azylovou politiku. Ta znemožňuje běžencům, kteří připlují k australským břehům, usadit se v zemi. Doposud posílala žadatele o azyl do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů zemím platila. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převáděním a nelegální migrací. Na začátku listopadu propukly v Austrálii protesty. Aktivisté kritizovali nehumánní postupy a požadovali, aby byli imigranti převezeni do Austrálie.

Reklama

Související témata:

Doporučované