Hlavní obsah

Policie prověřuje Šlachtu. Kvůli jeho knize

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Robert Šlachta popsal v knize mimo jiné vyšetřování Jany Nečasové (dříve Nagyové). Teď jej kvůli tomu prověřuje policie.

Reklama

„Policie České republiky prověřuje, zda postup hlavního protagonisty publikace je, či není v rozporu se zákonem,“ cituje Česká justice ministra Hamáčka.

Článek

Bývalého šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstka celní správy Roberta Šlachtu prověřuje policie. Důvodem je možný únik informací v jeho knize Třicet let pod přísahou, kterou sepsal s novinářem Josefem Klímou. Uvedl to server Česká justice s odvoláním na informace ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), jenž to uvedl v odpovědi na písemnou interpelaci poslance ODS Pavla Žáčka.

„Policie České republiky prověřuje, zda postup hlavního protagonisty publikace je, či není v rozporu se zákonem,“ cituje server Hamáčka. Poslanec Žáček se ho v interpelaci ptal, jaký je ministrův názor, případně názor policejního prezidia na publikování informací, s nimiž se Šlachta seznámil během výkonu své služební činnosti.

„Nikdo mě nekontaktoval, napište doslovně, že je mi to jedno,“ reagoval Šlachta pro Deník N.

Žáček se také ptal ministra, zda byl Šlachta zproštěn mlčenlivosti, a pokud se tak stalo, který orgán o zproštění mlčenlivosti požádal, v jakém rozsahu a proč.

Hamáček odpověděl, že nesouhlasí s vydáváním knih bývalých vysoce postavených policistů, ve kterých prezentují konkrétní a neveřejné informace z vyšetřování. „V takových případech se tito bývalí příslušníci Policie České republiky pochopitelně vystavují riziku, více či méně vědomě, že se jejich počínání dostane na hranu zákona,“ dodal ministr.

Institut zproštění mlčenlivosti podle Hamáčka v těchto případech není využitelný. Důvodem je, že jeho aplikace je možná pouze pro konkrétní účel, v přesně daném rozsahu, po stanovené období a především pro potřeby oprávněného orgánu státu, nikoliv pro sdělování informací široké veřejnosti.

Šlachta odešel od policie kvůli reorganizaci, při které byl ÚOOZ sloučen s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Poté nastoupil jako ředitel pátrací sekce Generálního ředitelství cel, kde ale loni v listopadu také skončil.

Reklama

Doporučované