Hlavní obsah

Policie si pozvala Ratha na výslech. Kvůli Čapímu hnízdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bývalý středočeský hejtman David Rath bude vypovídat v dotační aféře středočeské farmy ministra financí Andreje Babiše.

Reklama

Článek

David Rath se dočkal.

Poté, co se začátkem týdne v reportáži Seznamu nepřímo přihlásil o výslech v kauze Čapí hnízdo, mu skutečně pozvání od detektivů přišlo.

„Mohu hrát roli klíčového svědka," říká v pořadu Zvláštní vyšetřování Rath, který v regionu vládl v letech, kdy bylo možné dotaci prověřovat.

ČTĚTE VÍCE: „Jsem klíčovým svědkem v kauze Čapí hnízdo a chci vypovídat,“ vzkazuje Rath policii i Babišovi

Podle zjištění Seznamu by Rath na služebnu policie měl dorazit ve středu příští týden. Redakci to potvrdil důvěryhodný zdroj blízký vyšetřování.

David Rath na dotaz ohledně výslechu neodpověděl a pozvánku pro něho nechtěl potvrdit ani vyšetřovatel kauzy Pavel Nevtípil.

Zároveň ji ale ani nepopírá a říká, že o Rathových výrocích v reportáži ví. „Nebudu vám říkat vůbec nic. Jeho výroky jsem zaznamenal, ale mlčím,“ prohlásil.

Kdo se bojí Davida Ratha? Připomeňte si pořad Zvláštní vyšetřování 

Zvláštní vyšetřování, 9. díl: Kdo se bojí Ratha?Video: Seznam, Seznam Zprávy

Rathovo svědectví může být pro případ zlomové.

Dotaci pro farmu ministra financí (tehdy však společnost podle Babiše vlastnil jeho švagr a děti z prvního manželství) sice udělil ještě Rathův předchůdce na místě hejtmana Petr Bendl z ODS, Rath však říká, že po svém nástupu požádal o prověření dotací pro soukromé firmy.

„Když jsem vystřídal hejtmana Petra Bendla, požádal jsem Regionální operační program (ROP) o prověření všech dotací, především těch, které šly soukromým firmám. Okolnosti, které mě k tomu vedly, a informace od pracovníků ROP by měly být zkoumány. Mohou hrát ve vyšetřování roli,“ řekl Rath ve Zvláštním vyšetřování, které se jinak zabývalo souvislostmi jeho korupční kauzy.

Policisty by přitom nemusely zajímat jen údaje z dotačních prověrek, ale také to, co zaznělo při Rathových setkáních s Andrejem Babišem.

„Sám Babiš mi k pozadí podpisu (podpisu bývalého hejtmana Bendla pod dotací, pozn. red.) říkal řadu podrobností. U našich rozhovorů byli i další lidé, ale nejsem si jist, zda budou ochotni popsat jednání podle skutečnosti. Tedy věrně popsat, co všechno nám Babiš říkal. Když teď něco řeknu médiím, Babiš získá prostor na svědky působit. A jeho možnosti jsou veliké,“ řekl Rath.

Reklama

Doporučované