Hlavní obsah

Policie prověří Vojtěcha a Prymulu kvůli úmrtí sestry při epidemii

Foto: Profimedia.cz

Výroky Adama Vojtěcha a Romana Prymuly se zabývá policie.

Reklama

Policie se zabývá trestním oznámením, podle kterého mohli ministr a jeho tehdejší náměstek svými prohlášeními v médiích významně přispět ke smrti zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice.

Článek

Byla to jedna z prvních obětí covid-19 mezi zdravotníky v Česku. 48letá zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice Věra H. byla pracovitá, zodpovědná a na oddělení ji měli rádi.

Koronavirem se nakazila přímo v nemocnici od řidiče taxi - asi nejznámějšího pacienta s covid-19 v Česku, který později dostal experimentální lék remdesivir. A nemoc úspěšně zdolal.

Zdravotní sestra nakonec zemřela na infarkt. Podle trestního oznámení, které dle informací Televize Seznam podal známý český lékař Jan Hnízdil, k tomu mohl významně přispět stres, který vyvolaly mediální výroky ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a jeho náměstka Romana Prymuly. Především jde o březnová slova Adama Vojtěcha na tiskové konferenci. Tehdy řekl, že koronavirovou nákazu do nemocnice zavlekl její personál.

„Jestliže vznesu obvinění, jako bylo vzneseno, tedy že zdravotnický personál zavlekl infekci do nemocnice, tak ho musím dokázat,“ uvedl pro Televizi Seznam Hnízdil.

Covid-19 chytila navíc většina dalších lidí z oddělení - pacientů i zdravotníků. I k tomu přispěl podle Vojtěcha personál.

„Je otázkou vlastně, jak je možné, že se tam ta nákaza tak masivně rozšířila. Protože ochranné prostředky tam byly,“ řekl tehdy Vojtěch.

Ani jedno z toho podle Věry H. nebyla pravda. A důkazy nedodali ani vládní činitelé.

Zdravotní sestra si ministrova slova brala dost osobně - sama chytila covid-19 od pacienta a ani ochranných pomůcek dost nebylo. Stěžovala si na svém Facebooku.

Téma tehdy velmi rezonovalo médii. S tím spojený stres pak mohl její zdravotní stav zhoršit i podle šéfky plicní kliniky v Thomayerově nemocnici Martiny Vašákové.

„Plakala do telefonu, že snad podá výpověď a nebude tady chtít už nikdy pracovat. Že to je hrozná špína, co je na ní házená,“ uvedla Vašáková už v dubnu pro Novinky.cz. „V podstatě za tím může být cokoliv. Včetně úmrtí na stres,“ dodala lékařka.

Policie teď případ začíná šetřit a měla by tak určit, jestli měli vládní činitelé dost důkazů pro svá tvrzení a jestli svými slovy mohli Věře H. výrazně ublížit. Pokud případ odloží, bude své rozhodnutí muset státnímu zastupitelství pro Prahu 4, které případ dozoruje, zdůvodnit.

Oba aktéři, na které je trestní oznámení mířeno - Adam Vojtěch i Roman Prymula - se k případu odmítli vyjádřit, i když původně Televizi Seznam rozhovor přislíbili.

Podrobnosti o trestním oznámení a rozhovor s Janem Hnízdilem nebo i to jaký bude další postup policie, se dozvíte ve čtvrtek ve 21:25 v pořadu Detail Televize Seznam.

Reklama

Doporučované